0 0
Jabłecznik z kruszonką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto półkruche
200 g masło
400 g mąka pszenna
1 szt. jajka
2 szt. żółtka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
150 g cukier
Masa jabłkowa
6 kulek ziele angielskie
2 łyżki cynamon
1/2 łyżeczki imbir
1/2 łyżeczki kardamon
2 kg jabłka
710 g (1 słoik) pure jabłkowe
1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
4 łyżki cukier
2 łyżeczki pektyna
Kruszonka
200 g masło
200 g cukier
350 g mąka pszenna
Lukier
100 g cukier puder
z 1 szt. sok z cytryny
do konsystencji płynnej masy woda

Jabłecznik z kruszonką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto półkruche

  • Masa jabłkowa

  • Kruszonka

  • Lukier

Wskazówki

Udostępnij

Jabłecznik z kruszonką

O matko! Jaką ja mialem ochotę na jabłecznik! I to taki z ogromną ilością kruszonki, z lukrem cytrynowym i porządnie doprawionymi jabłkami. No i co? No i zrobilem. Mało istotne, że jabłka po 6 zł kilogram. Jednak muszę się Wam pochwalić, że udało mi się znaleźć świetny produkt w Kaufland. Jest to mus jabłkowy. Mus składa się w 95% z jabłek a reszta ta to kwasek (dla koloru) oraz odrobina cukru.

Samych jabłek mus nie zastąpił, lecz cudownie nadał się jako zagęstnik i oszczędził ogrom pracy!

Jakich jabłek użyć? Szczerze, to nie ma znaczenia. Ważne by skosztować czy jabłka są słodkie czy kwaśne. I dopiero na tej podstawie je posłodzić lub też nie. Ja do swoich dodałem 4 łyżki cukru. Dlatego też potraktujcie ten składnik ruchomo.

Jabłecznik z kruszonką to nie jedyny mój przepis na blogu z użyciem jabłek. W zakładce przepisy tradycyjne znajdziecie więcej propozycji na jabłkowe pyszności!

(Visited 561 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto półkruche

Wszystkie składniki poszatkuj na drobną kaszkę. Zagnieć ciasto i wyłóż blachę o wymiarach 27x33 cm papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie blaszki ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 25 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Po upieczeniu obsyp ciasto kaszą manną.

2
Zrobione

Nadzienie

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pure jabłkowe podsmaż na patelni z potartymi jabłkami i przyprawami. Gdy masa będzie się już gotować dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i smaż jeszcze przez chwilę (około 5 minut).
Masę przełóż do foremki z podpieczonym wcześniej spodem.

3
Zrobione

Kruszonka

Masło do kruszonki powinno być miękkie. Zagnieć wszystkie składniki razem i rozprowadź kruszonkę na wierzchu pure jabłkowego.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 25-30 minut aż kruszonka będzie złota.

4
Zrobione

Lukier

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny oraz wodą. Oblej schłodzone ciasto lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Cytrynowy tort musowy
poprzendi
Cytrynowy tort musowy
Tarta z musem makowym i truskawkamia
następny
Tarta z musem makowym i truskawkami
Cytrynowy tort musowy
poprzendi
Cytrynowy tort musowy
Tarta z musem makowym i truskawkamia
następny
Tarta z musem makowym i truskawkami

Dodaj komentarz