Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Pizzowe ślimaki
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
500 g mąka pszenna
7 g drożdże suszone
1 i 1/3 szkl. ciepła woda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka olej
Farsz
1 szkl. passata pomidorowa
2 ząbki czosnek
szczypta chili
szczypta ostra papryka
5 gałązek bazylia świeża
2 łyżki słonecznik łuskany
2 łyżki siemie lniane
0,5 łyżeczki sól
szczypta pieprz
0,5 łyżeczki zioła prowansalskie
1 łyżka olej

Pizzowe ślimaki

Czy zdarza Wam się coś wykombinować z resztek jedzenia? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na "resztki"

  • 140 minut
  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Farsz

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Ostatnio doszedłem do wniosku, że strasznie dużo jedzenia wyrzucam dlatego postanowiłem nieco wykorzystać lodówkowych resztek. Tak powstał właśnie ten przepis, pizza z resztkami władnym wydaniu :). Składników zbyt wiele nie ma, proste wykonanie a przekąska świetna dla dzieciaka do szkoły, czy też dla Was do pracy jako lunch.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Done

Farsz

Czas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane!
Wszystkie składniki włóż do wysokiego naczynia i zblenduj :) dopraw do smaku w zależności od preferencji, ja lubię ostre.

3
Done

Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Makaroniki pomarańczowe
next
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą
previous
Makaroniki pomarańczowe
next
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą

Add Your Comment