Czy zdarza Wam się coś wykombinować z resztek jedzenia? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na "resztki"
Ostatnio doszedłem do wniosku, że strasznie dużo jedzenia wyrzucam dlatego postanowiłem nieco wykorzystać lodówkowych resztek. Tak powstał właśnie ten przepis, pizza z resztkami władnym wydaniu :). Składników zbyt wiele nie ma, proste wykonanie a przekąska świetna dla dzieciaka do szkoły, czy też dla Was do pracy jako lunch.
1
Zrobione
|
CiastoW szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
FarszCzas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane! |
3
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min. |