Nie jest to prosty przepis, a tarta z musem makowym i truskawkami będzie wymagała od Was wiele czasu 😀 to tyle jeżeli chodzi o zachętę w sprawie przygotowania tego deseru. Jednak wszystkie przepisy, które znajdują się w dziale NOWOCZESNE CUKIERNICTWO nie są proste. Musicie mieć minimalne doświadczenie w wykonaniu takiego deseru więc wcale łatwo nie będzie. Wiele elementów składowych i wiele technik, jednak ja mam nadzieję, że z tego przepisu wykorzystacie coś dla siebie. Nie musi to być pomysł na cały deser, ale wystarczy tylko 1 element. Może to być kruchy spód, może to być mus, albo sama polewa.
Przepis przygotowałem na konkurs Callebut, którego niestety nie udało mi się wygrać. Jednak są jeszcze są inne okazje i na pewno z nich skorzystam bo uwielbiam rywalizację i tematyczne konkursy.
Deser jest przygotowany na bazie niebieskiego maku, bo taki był temat konkursu: MAK.
Do przygotowania musu wykorzystałem czekoladę Callebaut o smaku miodowym, którą możecie dostać w nawet przystępnej cenie w sklepie internetowym ReGusto. Plusem jest to, że mają małe opakowania więc możecie wypróbować jej smak zanim zdecydujecie się na kupno dużego opakowania.
1
Zrobione
|
Kruche sableWszystkie składniki oprócz jajka poszatkuj w robocie do konsystencji piasku. Na koniec dodaj jako. Zagnieć ciasto do uzyskania jednorodnej masy. |
2
Zrobione
|
Nadzienie truskawkowe300 g truskawek rozgotuj. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojone w większe kawałki truskawki i wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Mus makowyZmiksuj żółtka z mąką i cukrem. Zagotuj mleko z makiem i połącz z żółtkami. Gotuj przez chwilę do zgęstnienia. Dodaj czekoladę i wymieszaj do roztopienia. Dodaj napęczniałą w zimnej wodzie żelatynie i połącz całość. Ubij śmietanę na 3/4 i połącz z masą makową. Przelej mus do rantu o średnicy o 2 cm mniejsze niż tarta na wysokość 2 cm. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. |
4
Zrobione
|
Chrupka makowaSezam upraż na patelni. Gorące palone masło połącz z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia. Dodaj sezam, chia oraz mak. Całość wymieszaj. Wylej do rantu o średnicy takiej samej jak kruche ciasto. |
5
Zrobione
|
Polewa lustrzanaSyrop wodę i cukier zagotuj do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Zalej gorącą masa czekoladę. Dodaj żelatynę napęczniałą w wodzie i zmiksuj do gładkości. Dodaj barwnik podczas miksowania. |
6
Zrobione
|
SkładanieTartę wypełnij nadzieniem truskawkowym. Na wierzch połóż dysk z chrupki makowej. Zmrożony mus oblej polewą lustrzaną i udekoruj prażonym kokosem. Ułóż dysk z musem na chrupce. Skarmelizuj cukier i utwórz krople karmelowe. |