0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche sable
180 g masło
410 g mąka pszenna
35 g maka migdałowa
100 g cukier puder
35 g jajko
Nadzienie truskawkowe
500 g truskawki
1 łyżka cukier
1 łyżka sokz cytryny
1 łyżeczka pektyna
Mus makowy
80g mak mielony niebieski
300 g mleko
20 g mąka kukurydziana
40 g cukier
50 g żółtka
8 g żelatyna
150 g czekolada miodowa Callebaut
300 g śmietana 30%
Chrupka makowa
3 łyżeczki sezam
1/2 łyżeczki nasiona chia
1 łyżka mak
100 g biła czekolada
20 g palone masło
Polewa lustrzana
200 g syrop glukozowy
200 g cukier
100 g woda
10 g żelatyna
50 g woda
200 g czekolada biała
80 g mleko skondensowane
Dodatkowo
prazone wiórki kokosowe

Tarta z musem makowym i truskawkami

  • Średnie

Składniki

  • Kruche sable

  • Nadzienie truskawkowe

  • Mus makowy

  • Chrupka makowa

  • Polewa lustrzana

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z musem makowym i truskawkami

Nie jest to prosty przepis, a tarta z musem makowym i truskawkami będzie wymagała od Was wiele czasu 😀 to tyle jeżeli chodzi o zachętę w sprawie przygotowania tego deseru. Jednak wszystkie przepisy, które znajdują się w dziale NOWOCZESNE CUKIERNICTWO nie są proste. Musicie mieć minimalne doświadczenie w wykonaniu takiego deseru więc wcale łatwo nie będzie. Wiele elementów składowych i wiele technik, jednak ja mam nadzieję, że z tego przepisu wykorzystacie coś dla siebie. Nie musi to być pomysł na cały deser, ale wystarczy tylko 1 element. Może to być kruchy spód, może to być mus, albo sama polewa.

Przepis przygotowałem na konkurs Callebut, którego niestety nie udało mi się wygrać. Jednak są jeszcze są inne okazje i na pewno z nich skorzystam bo uwielbiam rywalizację i tematyczne konkursy.

Deser jest przygotowany na bazie niebieskiego maku, bo taki był temat konkursu: MAK.

Do przygotowania musu wykorzystałem czekoladę Callebaut o smaku miodowym, którą możecie dostać w nawet przystępnej cenie w sklepie internetowym ReGusto. Plusem jest to, że mają małe opakowania więc możecie wypróbować jej smak zanim zdecydujecie się na kupno dużego opakowania.

(Visited 2 596 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche sable

Wszystkie składniki oprócz jajka poszatkuj w robocie do konsystencji piasku. Na koniec dodaj jako. Zagnieć ciasto do uzyskania jednorodnej masy.
wyłóż formy ciastem i zapiecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

2
Zrobione

Nadzienie truskawkowe

300 g truskawek rozgotuj. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojone w większe kawałki truskawki i wymieszaj.

3
Zrobione

Mus makowy

Zmiksuj żółtka z mąką i cukrem. Zagotuj mleko z makiem i połącz z żółtkami. Gotuj przez chwilę do zgęstnienia. Dodaj czekoladę i wymieszaj do roztopienia. Dodaj napęczniałą w zimnej wodzie żelatynie i połącz całość. Ubij śmietanę na 3/4 i połącz z masą makową. Przelej mus do rantu o średnicy o 2 cm mniejsze niż tarta na wysokość 2 cm. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

4
Zrobione

Chrupka makowa

Sezam upraż na patelni. Gorące palone masło połącz z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia. Dodaj sezam, chia oraz mak. Całość wymieszaj. Wylej do rantu o średnicy takiej samej jak kruche ciasto.

5
Zrobione

Polewa lustrzana

Syrop wodę i cukier zagotuj do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Zalej gorącą masa czekoladę. Dodaj żelatynę napęczniałą w wodzie i zmiksuj do gładkości. Dodaj barwnik podczas miksowania.

6
Zrobione

Składanie

Tartę wypełnij nadzieniem truskawkowym. Na wierzch połóż dysk z chrupki makowej. Zmrożony mus oblej polewą lustrzaną i udekoruj prażonym kokosem. Ułóż dysk z musem na chrupce. Skarmelizuj cukier i utwórz krople karmelowe.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z kruszonką
Herbata mrozona
następny
Herbata mrożona brzoskwiniowo-tymiankowa
Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z kruszonką
Herbata mrozona
następny
Herbata mrożona brzoskwiniowo-tymiankowa

Dodaj komentarz