Bardzo dużo bym zmienił w tym przepisie, jednak chyba jest wart sprawdzenia i dostosowania go do własnych potrzeb.
Jest to ciasto z gazety dla gospodyń domowych, i nie jest to mój autorski przepis więc dlaczego się zdecydowałem na zrobienie tego ciasta? Otóż chciałem Wam pokazać, że ciasta które są pokazane na mojej stronie w cale nie są takie skomplikowane, a opracowanie zdjęć jest tylko dodatkowym elementem zachęcającym Was do zrobienia we własnej kuchni czegoś dobrego. Czym jest wafelkowiec?
Wafelkowiec to ciasta, które ma w sobie tyle komuny ile to jest tylko możliwe! Pewnie z 20 lat temu miałoby niesamowite wzięcie. Ilość masła i jajek wykorzystanych w tym cieście jest po prostu niesamowita, a krem to prawdziwy PRL. Masło, alkohol i cukier. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to ciasto z jajek cukru i masła, w sumie prawie nic więcej tutaj nie ma.
Już wiem, że gdybym robił ponownie to ciasto to zamiast gigantycznej ilości masła zrobiłbym krem na bazie czekolady i śmietany kremówki, by nie był tak mdły i ciężki.
1
Zrobione
|
BiszkoptOrzechy zblenduj/zmiksuj na drobno, i odstaw na bok. W dużej misce ubij na sztywno białka dodając ciągle po 1 łyżce cukru. |
2
Zrobione
|
KremŻółtka ubij na parze z cukrem na jasny kolor i do momentu aż będą puszyste. Zdejmij z pary. Dodaj połamaną czekoladę na kawałki i powoli wszystko zmiksuj. Odstaw na bok w chłodne miejsce do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
W misie miksera utrzyj miękkie masło tak aby było puszyste. Cały czas miksując dodawaj powoli mieszankę jajeczną z czekoladą. Na sam koniec dodaj alkohol i wszystko ponownie zmiksuj. |
4
Zrobione
|
Wafle przytnij na szerokość i ciasta. Dolną część wysmaruj kremem, ale tylko tak by powstała cienka warstwa i na to połóż ciasto. Na samej górze ciasta ponownie rozsmaruj pozostałą część kremu i powciskaj biszkopty. Wyrównaj krem jeżeli jest to konieczne. Na sam koniec połóż u góry ostatni wafelek. |