



Wystarczy dodać kakao a wasza chałka może być dwukolorowa.
Chałka mleczna może być świetnym pomysłem na śniadanie dla Was i dla Waszych dzieci. W sklepie nie zawsze ją dostaniecie i nie zawsze jest pierwszej świeżości. Możecie zrobić ją sami, i będzie równie pyszna w smaku. Czy w wykonaniu jest skomplikowana? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że wiecie jak pleść warkocze.
1
Zrobione
|
W rondelku podgrzej masło razem z mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Podgrzej tylko do temperatury 37 stopni (nie powinno się zagotować lecz roztopić masło). |
2
Zrobione
|
Do masy mlecznej dodać jajka i cukier i wszystko ponownie wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę oraz sól i wszystko przy pomocy robota (z hakiem do ciasta drożdżowego) wyrobić. Jeżeli nie posiadacie robota, pozostaje Wam wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę, tak aby podwoiło objętość. |
3
Zrobione
|
Gdy ciasto wyrośnie wyciągnij je na blat i podziel na 6 części, każdą część podziel na 3, i utwórz 3 wałki z których upleć warkocz. Chałki pozostaw do wyrośnięcia na papierze do pieczenia tak mniej więcej na 30 minut. |
4
Zrobione
|
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem, lub migdałami. Piecz przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia. |