0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szklanki beza
250 g śmietana 36%
1 łyżka cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
200 gramów aronia
200 g wydrylowane wiśnie
3 łyżki sok z cytryny
3 łyżki cukier

Eton Mess

Do eton mess świetnie również nada się mus trusawkowy

  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Eton Mess

Dużo się mówi o tym deserze, i w sumie jest bardzo popularny w Anglii jednak powstał on dopiero pierwszy raz w mojej kuchni. Kto by pomyślał, że tak prosty w wykonaniu deser może być tak wyszukany. Kombinacja smakowa wg mnie jest świetna. Do słodkiej bezy cudownie pasuje lekko cierpka aronia, a delikatny krem śmietanowy wprowadza gładką strukturę.

Przygotowałem deser w szkle, który idealnie się nadaje na gorące letnie dni. Jeżeli macie ochotę zrobić bezę samodzielnie to polecam skorzystać z przepisu na Klasyczny tort bezowy

Możecie również kupić malutkie beziki, które też się nadadzą, ja jednak bym je pokruszył by nadać im nieco „bałaganiarskiego” wyglądu 🙂

(Visited 945 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Sos owocowy

Aronię zagotuj razem z wiśniami, sokiem cytrynowym oraz 3 łyżkami cukru. Gotuj około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż puszczą soki z owoców. Gdy owoce się rozpadną przetrzyj je przez sito i odstaw na bok do ostygnięcia.

2
Zrobione

Krem

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno w mikserze. Na koniec miksowania dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.

3
Zrobione

Do każdego kubeczka/szklanki/pucharka wsyp na dno pokruszoną bezę i dodaj łyżkę ubitej śmietany. Polej sosem i ponownie daj pokruszoną bezę, śmietanę i sos owocowy.
Deser możesz udekorować świeżymi owocami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik dyniowy
poprzendi
Sernik dyniowy z orzechami
Entremet z bananami
następny
Tort entremet z bananami
Sernik dyniowy
poprzendi
Sernik dyniowy z orzechami
Entremet z bananami
następny
Tort entremet z bananami

Dodaj komentarz