Składniki
-
Ciasto parzone
-
160 g masło
-
300 g mleko
-
240 g mąka pszennatyp 450
-
4 łyżeczki cukier
-
6 szt. jajka
-
1/4 łyżeczki sól
-
Krem
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
800 g mleko
-
5 łyżek cukier puder
-
320 g masło
-
Warstwa malinowa
-
250 g pure malinowe
-
100 g maliny
-
1 łyżeczka pektyna
-
2 łyżki cukier
-
2 łyżki sok z cytryny
Wskazówki
Karpatka malinowa
Uwielbiam udziwniać w kuchni i czasem człowiek się zastanawia co by tu jeszcze wykombinować. Nie czekając długo, i mając 30 kostek masła w zamrażarce (było w promocji w Kaufland za 3 zł) postanowiłem zrobić karpatkę. Przepis znany wielu z Was i to pewnie od pokoleń. Najczęściej wybieracie jednak tą wersję z pudełka, a j was chcę przekonać do przygotowania tego ciasta samodzielnie. Poszedłem nieco na ustępstwa ponieważ budyń jest z torebki, a nie zrobiony tradycyjnie. Jednak jeżeli chcecie zrobić swój własny budyń zajrzyjcie do tego przepisu. Jest tam podany przepis na domowy budyń, tylko rekomenduję wykonać porcje x3 (z 1 litra mleka) zmniejszając jego ilość do 800 g a całą resztę pozostawiając bez zmian.
Kolejnym elementem karpatki malinowej jest pure malinowe. Takie pure możecie przygotować samodzielnie rozgotowując maliny i przecierając je przez sitko. Od razu Wam powiem, że odpad z takiego domowego pure wynosi około 30%. Zatem jeżeli potrzebujecie 250 g pure (tak jest w przepisie) to musicie zakupić 350-400 g malin. Możecie również skorzystać z pulpy malinowej, która wychodzi chyba korzystniej cenowo. Jednak cena jest dobra tylko poza sezonem. Teraz na bazarku możecie kupić maliny za 12 zł za 500 g.
Do przepisu wykorzystam ciasto parzone z przepisu znajdującego się w mojej książce Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery. Znajdziecie tam przepis nie tylko na ciasto parzone, ale również mnóstwo inspiracji na desery na słodki stół, czy torty.
Zatem zróbmy by nasza karpatka malinowa była przepyszna!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto na karpatkęW garnku zagotuj mleko z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i mleka dodaj mąkę,sól, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
Ciasto c.d.Przełóż ciasto do misy miksera. Dodawaj po 1 jajku cały czas miksując. |
3
Zrobione
|
BudyńBudynie rozprowadź w 200 g zimnego mleka. W rondelku zagotuj pozostałą część mleka. Gdy mleko będzie się już gotować dodaj budyń. Energicznie całość wymieszaj i gotuj chwilę aż budyń zgęstnieje. |
4
Zrobione
|
KremW misie miksera zmiksuj cukier puder z masłem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Miksuj aż do połączenia składników. |
5
Zrobione
|
Warstwa malinowaPure malinowe zagotuj z sokiem z cytryny. Wymieszaj cukier z pektyną i dodaj do pure malinowego. Zmniejsz moc palnika i podgrzewaj często mieszając przez około 4 minuty. Zdejmij z palnika. Dodaj maliny i wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia. |
6
Zrobione
|
SkładanieCiasto posmaruj kremem budyniowym a na wierzch rozprowadź mus malinowy. Przykryj kolejną warstwą ciasta. Obsyp obficie cukrem pudrem. |