• Start
  • Lato
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonka
0 0
Drożdżowe z truskawkami i kruszonka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

80g drożdże świeże
1 kg mąka pszenna
200 g masło
2,5 szkl. mleko
1,5 szkl. cukier
5 szt. żółtka
1 kg truskawki
Kruszonka
200 g masło
200 g cukier
300 g mąka pszenna

Drożdżowe z truskawkami i kruszonka

  • Średnie

Składniki

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

W okresie letnim uwielbiam ciasta drożdżowe! A ostatnio naszła mnie taka ochota na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, że pożarłem zawartość połowy blachy! Ogromna ilość kruszonki to jest zdecydowanie coś co sprawia, że możemy ciasta z owocami jeść kilogramami. Mało skromnie mogę powiedzieć, że ciasto wyszło mi znakomite. Nie był to gnieciuch jak to mówi Sylwia, tylko pyszne mięciutkie i wilgotne ciasto drożdżowe.

Jeże obawiacie się ciast drożdżowych to polecam Wam mój poradnik dotyczący ciasta drożdżowego, który znajdziecie o tutaj. Jest tam opisany krok  po kroku cały przepis, z informacjami które Wam się przydadzą na początku pieczenia. Jest to duża porcja ciasta drożdżowego. Dlatego też będzie Wam potrzebna duża blacha do pieczenia i powiem szczerze, że warto podłożyć blaszkę piętro niżej bo ciasto przerosło formę!

 

(Visited 473 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki.
Do płynnych drożdży dodaj 1/4 szklanki mleka w temperaturze 26-30 stopni. Dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj przy pomocy widelca by nie powstały grudki.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.

2
Zrobione

Zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku podgrzej mleko i rozpuść masło. Ciągle miksując wlej ciepłe mleko z masłem do żółtek.
Dodaj mąkę oraz zaczyn do żółtek połączonych z mlekiem i masłem.
Wyrób ciasto. Ciasto będzie klejące i nieco rzadkie. Jednak po odstawieniu do wyrośnięcia na 2 godziny, wytworzy się siatka glutenowa i ciasto będzie bardziej plastyczne.

3
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki powinny być miękkie. Zagnieć je razem do jednolitej masy.

4
Zrobione

Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski i wyrób je jeszcze przez 5 minut.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na wierzchu ciasto drożdżowe. Ułóż pokrojone truskawki na wierzch i obsyp obficie kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Herbata mrozona
poprzendi
Herbata mrożona brzoskwiniowo-tymiankowa
Karpatka malinowa
następny
Karpatka malinowa
Herbata mrozona
poprzendi
Herbata mrożona brzoskwiniowo-tymiankowa
Karpatka malinowa
następny
Karpatka malinowa

Dodaj komentarz