Składniki
-
80g drożdże świeże
-
1 kg mąka pszenna
-
200 g masło
-
2,5 szkl. mleko
-
1,5 szkl. cukier
-
5 szt. żółtka
-
1 kg truskawki
-
Kruszonka
-
200 g masło
-
200 g cukier
-
300 g mąka pszenna
Wskazówki
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
W okresie letnim uwielbiam ciasta drożdżowe! A ostatnio naszła mnie taka ochota na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, że pożarłem zawartość połowy blachy! Ogromna ilość kruszonki to jest zdecydowanie coś co sprawia, że możemy ciasta z owocami jeść kilogramami. Mało skromnie mogę powiedzieć, że ciasto wyszło mi znakomite. Nie był to gnieciuch jak to mówi Sylwia, tylko pyszne mięciutkie i wilgotne ciasto drożdżowe.
Jeże obawiacie się ciast drożdżowych to polecam Wam mój poradnik dotyczący ciasta drożdżowego, który znajdziecie o tutaj. Jest tam opisany krok po kroku cały przepis, z informacjami które Wam się przydadzą na początku pieczenia. Jest to duża porcja ciasta drożdżowego. Dlatego też będzie Wam potrzebna duża blacha do pieczenia i powiem szczerze, że warto podłożyć blaszkę piętro niżej bo ciasto przerosło formę!
Kroki
1
Zrobione
|
Drożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki. |
2
Zrobione
|
Zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku podgrzej mleko i rozpuść masło. Ciągle miksując wlej ciepłe mleko z masłem do żółtek. |
3
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki powinny być miękkie. Zagnieć je razem do jednolitej masy. |
4
Zrobione
|
Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski i wyrób je jeszcze przez 5 minut. |