Możecie wybrać foremkę w innym kształcie, kształt serca to mój pomysł na Walentynki.
Bezowe serce to mój eksperyment z wykrawarkami do ciastek. Nawet nie przypuszczałem, że efekt będzie tak cudowny!
Sprawa jest prosta, foremkę należy nasmarować olejem a następnie wyszprycować bezę do środka! Siup i jest gotowa.
1
Zrobione
|
BezaBezę ubij na sztywno i ciągle miksując dodawaj cukier po 1 łyżce w odstępach 30 sekundowych. Miksuj tak długo aż beza będzie lśniąca i ciągnąca. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Zmiksuj całość. |
2
Zrobione
|
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia a następnie połóż na niej foremkę wysmarowaną w środku oleje,. Wyszprycuj bezę do środka aż po wierzch i wysuń foremkę. Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z opcją termoobieg i susz przez 1 godzinę 20 minut. |
3
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj schłodzoną bezę. |
4
Zrobione
|
CzekoladkaRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Pożądana temperatura to 45 stopni. Rozprowadź czekoladę na desce owiniętej folią spożywczą. Obsyp liofilizowanymi truskawkami. Gdy czekolada stwardnieje wykrój foremką serca. |
5
Zrobione
|
Bezę udekoruj borówkami oraz czekoladką. |