0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g orkisz ziarna
300 g mąka pszenna
40 g drożdże świeże
szczypta cukier
1 łyżeczka sól
35 g olej
220 g ciepła woda

Mini bagietki

Sami możecie zdecydować jaki smak ma mieć Wasza bagietka. Może być posypana gruboziarnistą solą jak precel, lub po prostu słonecznikiem

  • 60 minut
  • Porcji 4
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Mini bagietki

Mini bagietki to proste w wykonaniu ciasto chlebowe, a każde ciasto chlebowe wymaga specjalnego traktowania, to jest nieco inne ponieważ nie wymaga wyrastania. Fajnie co nie? Mogą to być ziarna orkiszu, ale nie muszą, może to być również pszenica. Co będzie Waszą bazą zależy tylko i wyłącznie od Was!

(Visited 461 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ziarna przy użyciu robota kuchennego potnij na mniejsze kawałki (nie musi to być mączka).

2
Zrobione

Dodaj do orkiszu przesianą mąkę, pokruszone drożdże, sól, ciepłą wodę, olej oraz cukier. Wyrób dokładnie ciasto. Wyciągnij z formy i podziel na 4 części.

3
Zrobione

Z 4 części ciasta uformuj 4 rulony, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponacinaj i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na koniec posyp słonecznikiem.

4
Zrobione

Bagietki piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra dół)

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka Biała Dama
poprzendi
Babka Biała Dama
Cupcakes Miss Coco
następny
Cupcakes Miss Coco
Babka Biała Dama
poprzendi
Babka Biała Dama
Cupcakes Miss Coco
następny
Cupcakes Miss Coco

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here