Sami możecie zdecydować jaki smak ma mieć Wasza bagietka. Może być posypana gruboziarnistą solą jak precel, lub po prostu słonecznikiem
Mini bagietki to proste w wykonaniu ciasto chlebowe, a każde ciasto chlebowe wymaga specjalnego traktowania, to jest nieco inne ponieważ nie wymaga wyrastania. Fajnie co nie? Mogą to być ziarna orkiszu, ale nie muszą, może to być również pszenica. Co będzie Waszą bazą zależy tylko i wyłącznie od Was!
1
Zrobione
|
Ziarna przy użyciu robota kuchennego potnij na mniejsze kawałki (nie musi to być mączka). |
2
Zrobione
|
Dodaj do orkiszu przesianą mąkę, pokruszone drożdże, sól, ciepłą wodę, olej oraz cukier. Wyrób dokładnie ciasto. Wyciągnij z formy i podziel na 4 części. |
3
Zrobione
|
Z 4 części ciasta uformuj 4 rulony, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponacinaj i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na koniec posyp słonecznikiem. |
4
Zrobione
|
Bagietki piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra dół) |