0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Nadzienie
300 g rabarbar
1 opakowanie galaretka cytrynowa
5 łyżek cukier
375 g mąka krupczatka
3/4 szkl. wiórki kokosowe
200 g masło
3 szt. żółtko
1 łyżka śmietana 12%
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 g cukier drobny

Rabarbarowe łakotki

Tego samego dnia są jeszcze chrupiące, a kolejnego nabierają miękkości i w sumie mogą być zamiennikiem do powszechnie znanych tofelków na herbatę.

  • 38 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Do przygotowania tego deseru zainspirował mnie mój poprzedni wypiek. Pamiętacie wcześniejszy przepis o którym pisałem, ze to totalna klapa? Postanowiłem wziąć z niego to co mi najlepiej smakowało, czyli nadzienie rabarbarowe i kruche ciasto z następnego przepisu nieco zmodernizowane. Ciasteczka z nadzieniem rabarbarowo-cytrynowym.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masa rabarbarowa

Rabarbar obierz i zasyp cukrem i odstaw na 10 min. Następnie rozgotuj go w rondelku i na koniec dodaj galaretkę cytrynową. Utrzymaj na ogniu jeszcze chwilę a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.

2
Zrobione

W dużej misce utrzyj masło z cukrem, dodawaj pojedynczo żółtka, dodaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę, śmietanę oraz kokos. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3
Zrobione

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, najlepiej o grubości około 5 mm. Z gotowej masy przy pomocy wykrawarki powycinaj pełne okręgi a w połowie zrób dziurkę w środku. Ja swoje foremki kupiłem w Biedronce za 6 zł.
Ciastka posmaruj jajkiem i obsyp cukrem.

4
Zrobione

Ciastka ułóż na blaszce w większych odstępach i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 8 minut.
Ciastka susz na kratce, a gdy już ostygną całkiem przełóż je masą rabarbarową i złóż razem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Placek z rabarbarem
następny
Babka limonkowa
poprzendi
Placek z rabarbarem
następny
Babka limonkowa

Dodaj komentarz