0 0
Babka miodowa w polewie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
400 g jogurt naturalny
3 szt. jajka
500 g mąka pszenna
250 g masło
10 g proszek do pieczenia
5 g soda
190 g cukier
40 g mleko
ganache
100 g prue marakuja
130 g biała czekolada
50 g czekolada miodowa
50 g miód płynny
Polewa
300 g mleczna czekolada
100 g masło kakaowe
50 g orzechy laskowe
Krem
150 g biał czekolada
150g śmietana 32%
Dodatkowo
pyłekkwiatowy do dekoracji

Babka miodowa w polewie

Babka w polewie czekoladowej z orzechami, ganache miodowo-marakujowym i kremem z białej czekolady.

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • ganache

  • Polewa

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Babka miodowa w polewie

Zauważyłem, że ostatnio dużo przygotowuję przepisów z zakresu NOWOCZESNEGO CUKIERNICTWA i widzę, że co raz bardziej wam to się podoba! I to właśnie bardzo mnie cieszy. Na blogu znajdziecie przepisy nie tylko te tradycyjne, ale również te bardziej nowoczesne przepisy. Przecież zawsze warto w kuchni eksperymentować i szukać nowych smaków.

Przechodząc do babki miodowej w polewie czekoladowej, jest to skrócony opis tego ciasta ponieważ na ten element składa się ogrom składników lecz fenomenalnych w smaku! Babka jogurtowa z kawałkami czekolady miodowej, z nadzieniem ganache miodowo-marakujowym. Oblana mleczną czekolada z kawałkami orzechów i udekorowana kremem na bazie białej czekolady z drobinkami pyłku pszczelego. Brzmi intrygująco i nieco skomplikowanie, ale jeżeli przygotowujecie słodki stół to warto rozpatrzyć mniejsze wersje tego ciasta, lub w formie babeczki? Zobaczcie jak cudownie by wyglądała babeczka waniliowa zanurzona w polewie czekoladowej z ganache miodowym i kremem na bazie białej czekolady. Oczywiście jest drobny szczegół, który mocno determinuje kwestię uzyskanego smaku. Chodzi przede wszystkim o czekoladę. Jest to czekolada miodowa z Callebaut. Ja swoją kupiłem w sklepie regusto. Nie jest to tania czekolada, więc warto przemyśleć swój wybór 😉

Zacznijmy zatem pieczenie!

(Visited 393 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło podgrzej w garnku do momentu uzyskania bursztynowego koloru (palone masło). Odstaw do wystygnięcia
Jajka zmiksuj z masłem, jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodaj przesiane suche składniki oraz cukier. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą. Piecz przez 35-40 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Ganache

Marakuję podgrzej z miodem do 60 stopni. Zalej czekoladę gorącym pure. odstaw do wystygnięcia.

3
Zrobione

Polewa

Rozpuść masło kakaowe w mikrofalówce lub na parze (będzie się długo rozpuszczać, często mieszaj). Zalej czekoladę masłem kakaowym. W razie potrzeby podgrzej chwil aż się całkowicie czekolada rozpuści. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

4
Zrobione

Krem

Podgrzej śmietanę i zalej czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Odstaw na co najmniej 8 godzin do schłodzenia. Dobrze schłodzoną masę ubij na sztywny krem.

5
Zrobione

Składanie

Wydryluj otwór w cieście (ja do tego celu użyłem metalowych rurek do canneloni). Wypełnij otwór dobrze schłodzonym ganache i wstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto oblej polewą. Wyszprycuj krem na wierzch i udekoruj pyłkiem kwiatowym.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Karpatka malinowa
poprzendi
Karpatka malinowa
Owocowa kostka
następny
Owocowa kostka
Karpatka malinowa
poprzendi
Karpatka malinowa
Owocowa kostka
następny
Owocowa kostka

Dodaj komentarz