0 0
Babka miodowa w polewie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
400 g jogurt naturalny
3 szt. jajka
500 g mąka pszenna
250 g masło
10 g proszek do pieczenia
5 g soda
190 g cukier
40 g mleko
ganache
100 g prue marakuja
130 g biała czekolada
50 g czekolada miodowa
50 g miód płynny
Polewa
300 g mleczna czekolada
100 g masło kakaowe
50 g orzechy laskowe
Krem
150 g biał czekolada
150g śmietana 32%
Dodatkowo
pyłekkwiatowy do dekoracji

Babka miodowa w polewie

Babka w polewie czekoladowej z orzechami, ganache miodowo-marakujowym i kremem z białej czekolady.

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • ganache

  • Polewa

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Babka miodowa w polewie

Zauważyłem, że ostatnio dużo przygotowuję przepisów z zakresu NOWOCZESNEGO CUKIERNICTWA i widzę, że co raz bardziej wam to się podoba! I to właśnie bardzo mnie cieszy. Na blogu znajdziecie przepisy nie tylko te tradycyjne, ale również te bardziej nowoczesne przepisy. Przecież zawsze warto w kuchni eksperymentować i szukać nowych smaków.

Przechodząc do babki miodowej w polewie czekoladowej, jest to skrócony opis tego ciasta ponieważ na ten element składa się ogrom składników lecz fenomenalnych w smaku! Babka jogurtowa z kawałkami czekolady miodowej, z nadzieniem ganache miodowo-marakujowym. Oblana mleczną czekolada z kawałkami orzechów i udekorowana kremem na bazie białej czekolady z drobinkami pyłku pszczelego. Brzmi intrygująco i nieco skomplikowanie, ale jeżeli przygotowujecie słodki stół to warto rozpatrzyć mniejsze wersje tego ciasta, lub w formie babeczki? Zobaczcie jak cudownie by wyglądała babeczka waniliowa zanurzona w polewie czekoladowej z ganache miodowym i kremem na bazie białej czekolady. Oczywiście jest drobny szczegół, który mocno determinuje kwestię uzyskanego smaku. Chodzi przede wszystkim o czekoladę. Jest to czekolada miodowa z Callebaut. Ja swoją kupiłem w sklepie regusto. Nie jest to tania czekolada, więc warto przemyśleć swój wybór 😉

Zacznijmy zatem pieczenie!

(Visited 278 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło podgrzej w garnku do momentu uzyskania bursztynowego koloru (palone masło). Odstaw do wystygnięcia
Jajka zmiksuj z masłem, jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodaj przesiane suche składniki oraz cukier. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą. Piecz przez 35-40 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Ganache

Marakuję podgrzej z miodem do 60 stopni. Zalej czekoladę gorącym pure. odstaw do wystygnięcia.

3
Zrobione

Polewa

Rozpuść masło kakaowe w mikrofalówce lub na parze (będzie się długo rozpuszczać, często mieszaj). Zalej czekoladę masłem kakaowym. W razie potrzeby podgrzej chwil aż się całkowicie czekolada rozpuści. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

4
Zrobione

Krem

Podgrzej śmietanę i zalej czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Odstaw na co najmniej 8 godzin do schłodzenia. Dobrze schłodzoną masę ubij na sztywny krem.

5
Zrobione

Składanie

Wydryluj otwór w cieście (ja do tego celu użyłem metalowych rurek do canneloni). Wypełnij otwór dobrze schłodzonym ganache i wstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto oblej polewą. Wyszprycuj krem na wierzch i udekoruj pyłkiem kwiatowym.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Karpatka malinowa
poprzendi
Karpatka malinowa
Karpatka malinowa
poprzendi
Karpatka malinowa

Dodaj komentarz