Składniki
-
Ciasto
-
200 g masło
-
6 szt. jajka
-
200 g cukier puder
-
1 szt. cytryna
-
200 g mąka pszenna
-
200 g mąka ziemniaczana
-
1 opakowanie proszek do pieczenia
-
Polewa czekoladowa
-
100 g czekolada gorzka
-
100 g cukier puder
-
1/3 szkl. śmietana 30%
-
1 łyżka masło
Wskazówki
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Święta wielkanocne już się zbliżają lecz nie dlatego przepis na babkę piaskową trafia na bloga. Zauważyłem, że tego typu przepisy (łatwe, szybkie, jednomiskowe) cieszą się ogromną popularnością z waszej strony. Postanowiłem zatem dodać kolejny przepis na babkę by zaspokoić Wasze potrzeby.
Śmiało mogę użyć stwierdzenia, że jest to klasyczna babka piaskowa. Zdecydowanie polecam zjeść tą babkę z polewą czekoladową lub do dobrej herbaty. W sumie okres wiosenny sprzyja piciu herbatki lub kawki na tarasie, w ogrodzie czy nawet balkonie. Warto się delektować słonecznym popołudniem, a co może lepiej do tego wszystkiego pasować niż babka.
Przekazując wam ten przepis wyczulam Was ponownie na kilka ważnych elementów. Używajcie składników o podobnej temperaturze! Bardzo łatwo o zwarzenie ciasta, lub po prostu o zakalec. Wiem, że są miłośnicy zakalcowatego ciasta, lecz nie o to chodzi w tym przepisie. Babka powinna być pulchna i krucha, jak to na babkę piaskową przystało.
Do polewy czekoladowej możecie wykorzystać również mirror glaze, który znajdziecie w tym przepisie: https://ciastecznik.pl/recipe/czekoladowy-tort-musowy/
Jeżeli wykorzystacie mirror glaze do oblania babki, to warto zapamiętać że ciasto powinno być dobrze schłodzone. Efektem finalnym będzie babka z pięknie lśniącą polewą.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMasło utrzyj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku na zmianę z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodawaj ciągle aż składniki się wyczerpią. |
2
Zrobione
|
Formę do babki wysmaruj tłuszczem oraz obsyp bułką tartą. Wylej ciasto do foremki i piecz w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka (patyczek po wbiciu w babkę nie powinien mieć śladów ciasta). |
3
Zrobione
|
PolewaW garnuszku wymieszaj razem połamaną czekoladę, śmietanę i cukier. Na parze doprowadź do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj masło i wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Upieczoną babkę wyciągnij z foremki i oblej polewą czekoladową. |