0 0
Klasyczny tort bezowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
8 szt. białka
480 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżka ocet
Krem
2 łyżki cukier puder
400 g śmietana 30%
250 g mascarpone
1 łyżeczka żelatyna
1.5 łyżki zimna woda
Dodatkowo
2 szt. morele
10 szt. wydrylowane wiśnie
100 g jagody

Klasyczny tort bezowy

Do kremu możesz dodać odrobinę lemon curdu by zmienić jego smak.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Klasyczny tort bezowy

Klasyczny tort bezowy – mówi się, że prawdziwa beza powinna być śnieżnobiała i niesamowicie chrupiąca. Mogę was zapewnić, ze wykonując ten klasyczny deser zgodnie z moimi wskazówkami, to wasza beza właśnie taka będzie.

W okresie letnim gdzie jest dostatek świeżych owoców, które nas kuszą cudownymi kolorami i swoją soczystością byłoby grzechem ich nie wykorzystać. Kwaśniejsze jak i te słodkie owoce cudownie się komponują z chrupiącą bezą oraz delikatnym kremem śmietankowym. W przepisie znajdziecie sposób przygotowania jednej z wielu bez na moim blogu.

Na co należy zwrócić uwagę podczas pieczenia bezy.

  1. Temperatura – zbyt wysoka temperatura powoduje, że beza robi się brązowa/żółta. Dzieje się tak ponieważ cukier się karmelizuje i tym samym beza zmienia kolor. Warto zatem pilnować odpowiedniej temperatury pieczenia bezy.
  2. Cukier – im drobniejszy tym lepiej. Podczas miksowania bezy mieszadło musi mieć czas by rozbić drobinki cukru. Dlatego im drobniejszy cukier tym lepiej. Mikser nie potrzebuje wtedy dużo czasu na mieszanie – a tym samym nie przebije bezy.
  3. Czas – bezę powinno się suszyć dosyć długo, jednak ważny jest również moment wstawienia bezy do piekarnika. Beza absolutnie nie może stać w misce 10 minut i czekać na wstawienie do piekarnika! Powinna być czym prędzej przełożona na papier do pieczenia i upieczona.
  4. Ocet – w niektórych przepisach znajdziecie jako element składowy bezy ocet. Po co w ogóle daje się ocet do bezy? Ocet jest tak jakby stabilizatorem. Jeżeli macie do przygotowania sporą ilość bezy i nie robicie tego bezpośrednio po ubiciu, to powinniście dodać ocet. Ja akurat zawsze go dodaję bo nigdy nie wiadomo co Ci się przydarzy podczas przygotowywania wypieku. Ocet wyparuje w piekarniku więc go nawet nie będzie czuć w bezie.
  5. Mąka ziemniaczana – po co mąka do bezy? No cóż ja uwielbiam niesamowicie chrupiącą bezę, a właśnie mąka ziemniaczana sprawia, że skorupka z zewnątrz jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Na wskutek dodania mąki ziemniaczanej.

Nie przedłużając przejdźmy do przepisu:

(Visited 3 841 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie bezy

Białka ubi na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce cukru w odstępach co 30 sekund (jeżeli cukier jest drobny można to robić co 20 sekund).
Gdy masa będzie błyszcząca i "ciągnąca" znaczy że beza jest gotowa.
Ciągle miksując dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę octu.
Na blaszce narysuj 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłóż bezę, i rozprowadź ją równomiernie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejsz temperaturę do 120 i susz bezę przez około 2 godziny.

2
Zrobione

Krem

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
W misie miksera ubij na sztywno śmietanę a pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.
Żelatynę rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. Dodaj łyżkę śmietany do żelatyny i porządnie wymieszaj. Jeżeli stworzą się grudki ponownie podgrzej żelatynę z śmietaną.
Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i całość zmiksuj. Na sam koniec dodaj żelatynę wymieszaną z śmietaną i ponownie zmiksuj tylko do połączenia.

3
Zrobione

Składanie

Blaty bezowe przełóż wcześniej przygotowanym kremem i na samą górę rozprowadź również krem.
Udekoruj świeżymi owocami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Jagodowiec z podwójną bezą
poprzendi
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Tarta z kremem kokosowym i jagodami
Jagodowiec z podwójną bezą
poprzendi
Jagodowiec z podwójną bezą
następny
Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Dodaj komentarz