Nie jest to kolejne ciasto z serii: ser rzucany na ciasto. Oj nie! To było najbardziej paskudne ciasto jakie jadłem. Było suche, zapychające i zero przyjemności z jedzenia. Zupełnie inaczej niż tutaj.
W moim mieszkaniu ostatnimi czasy bardzo popularne ciasto, ze względu na połączenie sera i ciasta czekoladowe. Czyli dla każdego coś dobrego, nie jest nazbyt trudna w wykonaniu, jednak wymaga dużej uwagi jeżeli chodzi o pieczenie bo nie trudno o zakalec przy tak dużej ilości ciężkich składników. Dosyć wilgotna, jednak smaczna. Jak dla mnie połączenie brownie + sernika. Zdecydowanie na tak! Oczywiście nie wyszła tak jak chciałem, bo odstęp między górną warstwą czekoladową a serem miał być większy, no ale nie wszystko wychodzi idealnie zawsze, Wam też nie musi. Najistotniejszy jest smak.
1
Zrobione
|
Masa serowaWszystkie składniki zmiksuj przy użyciu blendera na delikatną masę. |
2
Zrobione
|
CiastoKakao, czekoladę, kawę dodaj do wrzącej wody i mieszaj tak długo aż składniki się rozpuszczą. Nie ma konieczności podgrzewania. |
3
Zrobione
|
Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj jogurt naturalny (dobrze by postał z 15 min w temperaturze pokojowej). Wymieszaj dokładnie. |
4
Zrobione
|
W osobnej misce utrzyj razem masło, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy oraz jajka dodawane pojedynczo. |
5
Zrobione
|
Do masy z masła dodaj masę z czekolady. Wszystko razem zmiksuj. |
6
Zrobione
|
Na sam koniec dodaj sól oraz mąkę. Wszystko ponownie wymieszaj. |
7
Zrobione
|
Formę do babki wstaw do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Wyjmij formę i dobrze ją natłuść. Wlej do formy połowę ciasta, na środku rozłóż masę serową w formę wieńca, i na górę wylej pozostałą część ciasta czekoladowego. |
8
Zrobione
|
Piecz na termoobiegu przez 55-65 min. po 30-40 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 170 stopni by ciasto z wierzchu nadmiernie się nie przypiekło. |