Nie ma nic lepszego niż domowej roboty pralinki. A podarowane bliskim sprawią, że staną się one jeszcze bardziej wyjątkowe.
Dzień matki już niebawem, warto jej dać coś od serca. Coś wykonanego osobiście, ale żeby nie była to zwykła laurka, ale coś pysznego. Ja postanowiłem, że zrobię czekoladki dla mojej mamy z najlepszej jakości gorzkiej czekolady i z niespotykanymi nadzieniami. Dlatego tez dzisiaj Wam pokażę kilka wersji czekoladek a czym je wypełnić to zdecydujecie już sami.
1
Zrobione
|
W celu przygotowania pralinek należy pierw rozpuścić czekoladę. Możecie to zrobić na parze, bądź w mikrofalówce. Ja użyłem tej drugiej metody ponieważ jest ona szybsza no i mniej sprzątania :). Jednak musicie pamiętać o kilku rzeczach. |
2
Zrobione
|
Czekolady nie należy rozpuszczać na najwyższej mocy mikrofalówki. Może to doprowadzić do jej spalenia! Zapamiętajcie o 3 zasadach: |
3
Zrobione
|
Czekolada po wyjęciu z mikrofalówki nie musi być całkiem rozpuszczona, może mieć już odpowiednią konsystencję i czasami wystarczy ją dokładnie wymieszać łyżeczką w ciepłej miseczce by się rozpuściła. |
4
Zrobione
|
NakładanieŁyżeczką nabieramy odrobinę czekolady i przelewamy ją do foremki ale tylko tak by zakryła około 1/4 miejsca. Następnie przy użyciu pędzla rozprowadzamy czekoladę na ściankach foremki. Wstaw czekoladki do lodówki na 30 minut aby stwardniały. Czekolada biała może potrzebować więcej czasu. |
5
Zrobione
|
NadzienieKażde nadzienie należy przygotować w ten sam sposób czyli: W przypadku nadzienia krówkowego: |