Składniki
-
Kruchy spód
-
100 g masło
-
100 g cukier drobny
-
2 łyżki kakao
-
200 g mąka pszennatyp 450
-
1 szt. żółtko
-
2 łyżki jogurt naturalny
-
1 łyżeczka soda oczyszczona
-
1 łyżka smalec
-
Masa serowa
-
1 kg ser półtłusty3x zmielony
-
1 i 1/4 szkl. cukier
-
5 szt. jajka
-
250 ml mleko1 szklanka
-
2 łyżki mąka pszennapłaskie
-
1 łyżka mąka ziemniaczana
-
100 g wiórki kokosowe
-
2 łyżki likier kokosowy
-
100 g masło
-
Krem
-
250 g mascarpone
-
200 g śmietana 36%
-
50 g biała czekolada
-
4 łyżki kakao
-
2 łyżki cukier puder
Wskazówki
Sernik królewski z kremem
Pewnie wielu z Was kojarzy sernik królewski w nieco innej postaci, ponieważ ma on u góry chrupiącą warstwę ciasta kruchego. U mnie jest wręcz odwrotnie, dodatkowo jest to chyba też jedno z najczęściej „powielanych” ciast w supermarketach. Jednak nie dajcie się zwieść niskiej cenie tego serniczka w sklepie. Zawsze warto dopytać o skład tego ciasta, by potem się nie okazało, ze więcej w nim mąki niż sera. Jednak po co kupować gdy można zrobić taki sernik samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane ciasto do przygotowania, a na pewno zachwyci Waszych gości.
Ja nieco zmieniłem wersję tego sernika ponieważ chciałem aby strukturą co raz to gładszą szedł w górę. Na spodzie mamy kruche ciasto kakaowe, masę serową z kokosem a na samym wierchu ubitą śmietankę z mascarpone oraz białą czekoladą. To wszystko jest obsypane kakao by przełamać słodycz w serniku.
Przepis znajdziecie poniżej, a ja będę wdzięczny jeżeli podzielicie się ze mną efektami swoich wypieków.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
Masa serowaMasło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu cały czas miksując. Gdy już dodasz cały twaróg dodawaj po 1 jajku również cały czas miksując. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz likier. Ciągle miksując wlej mleko cienkim strumieniem. |
3
Zrobione
|
Formę o wymiarach 35x29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone kruche ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź w formie dociskając. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki (odrobinę) i zostaw ciasto do wystygnięcia na 4-5 godzin. |
4
Zrobione
|
KremW misie miksera zmiksuj śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę (cienkim strumieniem wlewając) i podczas dodawania mieszaj ciągle. |
5
Zrobione
|
Na wierzch dobrze schłodzonego sernika rozprowadź krem przy pomocy szprycy. Obsyp kakao. |