1 0
Sernik królewski z kremem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruchy spód
100 g masło
100 g cukier drobny
2 łyżki kakao
200 g mąka pszenna typ 450
1 szt. żółtko
2 łyżki jogurt naturalny
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżka smalec
Masa serowa
1 kg ser półtłusty 3x zmielony
1 i 1/4 szkl. cukier
5 szt. jajka
250 ml mleko 1 szklanka
2 łyżki mąka pszenna płaskie
1 łyżka mąka ziemniaczana
100 g wiórki kokosowe
2 łyżki likier kokosowy
100 g masło
Krem
250 g mascarpone
200 g śmietana 36%
50 g biała czekolada
4 łyżki kakao
2 łyżki cukier puder

Sernik królewski z kremem

Do masy serowej możecie dodać odrobinę cappucino i z wierzchu również je nim posypać. Stworzycie w ten sposób całkiem inny deser.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Sernik królewski z kremem

Pewnie wielu z Was kojarzy sernik królewski w nieco innej postaci, ponieważ ma on u góry chrupiącą warstwę ciasta kruchego. U mnie jest wręcz odwrotnie, dodatkowo jest to chyba też jedno z najczęściej „powielanych” ciast w supermarketach. Jednak nie dajcie się zwieść niskiej cenie tego serniczka w sklepie. Zawsze warto dopytać o skład tego ciasta, by potem się nie okazało, ze więcej w nim mąki niż sera. Jednak po co kupować gdy można zrobić taki sernik samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane ciasto do przygotowania, a na pewno zachwyci Waszych gości.

Ja nieco zmieniłem wersję tego sernika ponieważ chciałem aby strukturą co raz to gładszą szedł w górę. Na spodzie mamy kruche ciasto kakaowe, masę serową z kokosem a na samym wierchu ubitą śmietankę z mascarpone oraz białą czekoladą. To wszystko jest obsypane kakao by przełamać słodycz w serniku.

Przepis znajdziecie poniżej, a ja będę wdzięczny jeżeli podzielicie się ze mną efektami swoich wypieków.

(Visited 1 797 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Masło posiekaj razem z mąką i sodą na drobną kaszkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto uformowane w kulkę wstaw do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Masa serowa

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu cały czas miksując. Gdy już dodasz cały twaróg dodawaj po 1 jajku również cały czas miksując. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz likier. Ciągle miksując wlej mleko cienkim strumieniem.

3
Zrobione

Formę o wymiarach 35x29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone kruche ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź w formie dociskając. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki (odrobinę) i zostaw ciasto do wystygnięcia na 4-5 godzin.

4
Zrobione

Krem

W misie miksera zmiksuj śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę (cienkim strumieniem wlewając) i podczas dodawania mieszaj ciągle.

5
Zrobione

Na wierzch dobrze schłodzonego sernika rozprowadź krem przy pomocy szprycy. Obsyp kakao.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Wegańska panna cotta
poprzendi
Wegańska panna cotta
Ciasto czekoladowe z jabłkami
następny
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Wegańska panna cotta
poprzendi
Wegańska panna cotta
Ciasto czekoladowe z jabłkami
następny
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Dodaj komentarz