Składniki
-
Kruche ciasto
-
50 g mąka migdałowa
-
400 g mąka pszenna
-
180 g masło
-
100 g cukier puder
-
1 szt. jajkorozmiar L
-
szczypta sól
-
Nadzienie
-
500 g rabarbar
-
200 g maliny mrożone
-
6 łyżek cukier
-
Dodatkowo
-
1 szt. jajko
-
2 łyżki cukier gruba rafinada
Wskazówki
Rustykalna tarta z rabarbarem
W końcu nadchodzi taka goooorąca wiosna! A razem z wiosną w moim ogródku pojawia się rabarbar. Czy jest w sklepach dostępny? Nie wiem, nie pytajcie mnie nie chodzę po targu i po marketach 😛 a jak już tam się pojawiam to wieczorową porą.
Jednak gdybyście chcieli przygotować swoją własną rustykalną tartę to wystarczy Wam paczka dowolnych owoców mrożonych. Jeżeli posiadacie w swojej zamrażarce, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki to się nie krępujcie wykorzystajcie je i przygotujcie własne cudne rustykalne ciasto!
W przepisie „Rustykalna tarta z rabarbarem” znajdziecie przepis na kruche ciasto, które wykorzystuję w wielu swoich przepisach np. w tarcie z pieczonym kremem migdałowym
Dodatkowo na instagramie do relacji wyróżnionych przypiąłem instrukcję z opisem krok po kroku jak przygotowałem swoją pychotę 😉
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoW misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto. |
2
Zrobione
|
Ciasto podziel na części (około 90 g) i uformuj z niego małe kule. |
3
Zrobione
|
NadzienieRabarbar dobrze umyj i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki o grubości 1 cm ( nie muszą być wszystkie dokładnie takie same). Zasyp całość 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut. |
4
Zrobione
|
Gdy rabarbar będzie leżakować na suchej patelni rozpuść pozostałą część cukru, by powstał karmel. Wrzuć rabarbar na karmel i podsmaż chwilę aż puści wodę. Dodaj maliny i smaż jeszcze chwilę by nieco zmiękły. całość dokładnie wymieszaj. |
5
Zrobione
|
Na wystudzone kruche placki przełóż odrobinę nadzienia rabarbarowego. Smakują przepysznie tuż po przygotowaniu! |