Składniki
-
3/4 szkl. mąka pszenna
-
1/4 szkl. kakao
-
5 szt. jajka
-
3/4 szkl. cukier drobny
Wskazówki
Często się zastanawiacie dlaczego ciasto mi nie wyrosło, albo dlaczego zrobił się zakalec? No sprawa nie zawsze jest taka prosta i oczywista, jednak ja się postaram podzielić z Wami kilkoma poradami jak zrobić ciasto tak, aby wyszło. Nie jest to złoty środek, ale odkąd stosuję parę reguł odnośnie biszkoptu i w sumie większości innych ciast, to zakalec byłby już teraz dla mnie wyzwaniem 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
MąkaMąka, ważne jest jaką wybierzecie do wypieku własnego biszkoptu. Nie powinna to być mąka z typem wyższym niż 500 ponieważ one raczej są przeznaczone do wypieków, które mają sporo wspomagaczy wzrostowych (typu drożdże bądź proszek do pieczenia). Powinniśmy unikać także mąki krupczatki, którą osobiście uwielbiam bo wygląda niczym drobna kaszka, jednak jest zbyt drobna do biszkoptu. |
2
Zrobione
|
KakaoKakao, wiadomo im ciemniejsze tym lepsze. Jednak im ciemniejsze to też często jest cięższe niż tradycyjne kakao. Proponuję używać tradycyjnego, również przesianego przez sitko. |
3
Zrobione
|
JajkaJajka, tutaj wielka prośba do Was. Jajka powinny być co najmniej przez 30 minut w temperaturze pokojowej zanim zostaną dodane do ciasta. Zimne jajka +mąka = zakalec. Tak już jest w przypadku biszkoptu jak i większości ciast. Ja osobiście mam jajka cały czas poza lodówką. |
4
Zrobione
|
CukierCukier. Dlaczego akurat drobny? Ponieważ w momencie dodawania go do białek mieszadło miksera szybciej połączy cukier z białkami i ich nie "przebije" w momencie zbyt długiego ubijania. |
5
Zrobione
|
Czas zacząć pieczenie. Przeczytałem niegdyś, że biszkopt powinien się nagrzewać razem z piekarnikiem, jednak od dłuższego czasu stosuję opcję nagrzanego pieca i się sprawdza. Dlatego też taki wariant rekomenduję. |
6
Zrobione
|
Przesiej mąkę i kakao do dużej miski. |