0 0
Biszkopt czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3/4 szkl. mąka pszenna
1/4 szkl. kakao
5 szt. jajka
3/4 szkl. cukier drobny

Biszkopt czekoladowy

  • 50 minut
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Często się zastanawiacie dlaczego ciasto mi nie wyrosło, albo dlaczego zrobił się zakalec? No sprawa nie zawsze jest taka prosta i oczywista, jednak ja się postaram podzielić z Wami kilkoma poradami jak zrobić ciasto tak, aby wyszło. Nie jest to złoty środek, ale odkąd stosuję parę reguł odnośnie biszkoptu i w sumie większości innych ciast, to zakalec byłby już teraz dla mnie wyzwaniem 🙂

(Visited 1 141 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mąka

Mąka, ważne jest jaką wybierzecie do wypieku własnego biszkoptu. Nie powinna to być mąka z typem wyższym niż 500 ponieważ one raczej są przeznaczone do wypieków, które mają sporo wspomagaczy wzrostowych (typu drożdże bądź proszek do pieczenia). Powinniśmy unikać także mąki krupczatki, którą osobiście uwielbiam bo wygląda niczym drobna kaszka, jednak jest zbyt drobna do biszkoptu.
Jeżeli nie wiecie jaką mąkę wybrać, to na niektórych z boku jest opis do czego najlepiej ją wykorzystać.
Pamiętajcie do biszkoptu, mąką powinna być przesiana przez sitko. Więcej powietrza będzie w cieście, a dzięki temu urośnie bez konieczności podawania proszku do pieczenia.

2
Zrobione

Kakao

Kakao, wiadomo im ciemniejsze tym lepsze. Jednak im ciemniejsze to też często jest cięższe niż tradycyjne kakao. Proponuję używać tradycyjnego, również przesianego przez sitko.

3
Zrobione

Jajka

Jajka, tutaj wielka prośba do Was. Jajka powinny być co najmniej przez 30 minut w temperaturze pokojowej zanim zostaną dodane do ciasta. Zimne jajka +mąka = zakalec. Tak już jest w przypadku biszkoptu jak i większości ciast. Ja osobiście mam jajka cały czas poza lodówką.

4
Zrobione

Cukier

Cukier. Dlaczego akurat drobny? Ponieważ w momencie dodawania go do białek mieszadło miksera szybciej połączy cukier z białkami i ich nie "przebije" w momencie zbyt długiego ubijania.

5
Zrobione

Czas zacząć pieczenie. Przeczytałem niegdyś, że biszkopt powinien się nagrzewać razem z piekarnikiem, jednak od dłuższego czasu stosuję opcję nagrzanego pieca i się sprawdza. Dlatego też taki wariant rekomenduję.
Jaka forma? 5 jajek to idealna forma na tortownicę o średnicy 21 cm, aby tort miał 3 poziomy. Im większa forma tym więcej jajek. Nie szukajcie błędu w wykonaniu jeżeli z tych samych proporcji ciasta zrobicie biszkopt w tortownicy 35 cm.
No i ostatnia rada: tortownicę wykładam tylko na dole papierem do pieczenia. Wyłożenie jej na bokach spowoduje to, że ciasta się odklei od brzegów i będzie nierówno rosło, i powstanie kopczyk, a nie ładna i gładka powierzchnia.

6
Zrobione

Przesiej mąkę i kakao do dużej miski.
W osobnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce cukru i cały czas miksuj.
Po dodaniu cukru, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1 żółtku.
Na sam koniec dodaj mieszankę suchych składników i wszystko delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki. Robiąc to mikserem stracisz całe powietrze, które zostało wpompowane w białka podczas ich ubijania.
Przełóż biszkopt do tortownicy i piecz przez 30 -35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Poczekaj aż ostygnie i dopiero wtedy wyciągnij z foremki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pralinki
następny
Knedle z truskawkami
poprzendi
Pralinki
następny
Knedle z truskawkami

Dodaj komentarz