Kombinacja smakowa jest zależna tylko i wyłącznie od Was podstawą jest zachowanie odpowiednich proporcji.
Tort entremet z bananami czyli deser „kremowy”. W dużej mierze ten torcik składa się z śmietany jednak ma w sobie jeszcze dodatkowo mnóstwo innych pysznych składników. Do jego wykonania warto skorzystać z kilku specjalistycznych sprzętów. Zatem warto mieć: rant do wylania musu, folia rantowa by krawędzie były ładnie gładkie, rant perforowany by na wierzchu ładnie ciasto wyglądało, no i syrop glukozowy.
Z czego przygotowałem entremet? A składa się on z bananów (mocno przejrzałe są najlepsze), śmietanki, żelki mango z limonką, ciastka sable z ziarnami kakaowca, bananów w karmelu. Wszystko jest oblane lustrzaną glazurą oraz udekorowane ciastem kruchym i świeżymi owocami (melon, mango). Przepis jest chyba jednym z trudniejszych na moim blogu ale mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie!
Jeżeli chodzi o wszystkie przybory i składniki no to mogę Wam powiedzieć, że kupuję je w sklepie Polmarkus mają dobre ceny no i mam ich blisko więc na awaryjne sytuacje są jak znalazł 😀
Czy syrop glukozowy to konieczność? Wydaje mi się, że tak, bez tego polewa nie będzie na tyle stabilna i błyszcząca. Zatem niestety nie da się znaleźć zamienników w tym zakresie. Zawsze możecie zrobić samodzielnie taki syrop, jednak jest on również trudny do przygotowania.
Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i czytelne i mam nadzieję, że wasz tort entremet będzie perfekcyjny. Gdybyście mieli jakieś pytania zapraszam Was gorąco na facebooka https://www.facebook.com/ciastecznik bądź instagrama – https://instagram.com/danielcoceancig
Nie bójcie się pytać z chęcią Wam odpowiem na każde pytanie! 🙂
1
Zrobione
|
ŻelkaŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. Mango obierz ze skórki, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera razem z sokiem z limonki i zmiksuj na jasną masę. Przełóż mus do garnka i podgrzej do 60 stopni. Dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. |
2
Zrobione
|
Banany w karmeluBanany pokrój w cienkie plastry (około 1-2 mm). Odstaw n abok. |
3
Zrobione
|
Mus cz. 1Śmietanę 30% zagotuj razem z 2 bananami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Gdy śmietana będzie gorąca, dociśnij widelcem banany. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 8 godzin. |
4
Zrobione
|
Mus cz. 2Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. |
5
Zrobione
|
Mus cz. 3Podgrzej śmietanę z bananami i przecedź przez sito by się pozbyć owoców. Wlej śmietankę do wcześniej przygotowanego kremu na bazie żółtek i całość wymieszaj energicznie. Dodaj połamaną białą czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do ostudzenia (temperatura około 40 stopni). |
6
Zrobione
|
Mus cz. 4Śmietanę 36% ubij na 3/4 ( na wpół sztywno). Następnie ręcznie mieszając trzepaczką dodaj krem przygotowany wcześniej. Całość dokładnie wymieszaj. |
7
Zrobione
|
SkładanieTortownicę o średnicy 18 cm wyłożonej folią rantową (bądź posmarowanej olejem) wypełnij musem. Zanurz w środku żelkę z mango oraz banany w karmelu. Wstaw do zamrażarki na całą noc. |
8
Zrobione
|
Polewa lustrzanaŻelatynę zalej 50 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia. 75 g wody, cukier oraz syrop glukozowy zagotuj do 102 stopni. Zdejmij z palnika i dodaj mleko skondensowane. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Gdy temperatura obniży się do 60 stopni dodaj żelatynę oraz barwnik. Całość zblenduj. Przelej do pojemnika, przykryj folią spożywczą na dotyk i odstaw do lodówki na całą noc. |
9
Zrobione
|
SableŻółtka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem. Dodaj miękkie masło i zmiksuj aż będzie masa jednolita. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji : 2/3 oraz 1/3. |
10
Zrobione
|
SkładaniePolewę lustrzaną podgrzej do temperatury 40 stopni i zblenduj jeżeli jeszcze w pełni się nie rozpuściła. |