1 0
Makowa delicja

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt makowy
100 g wiórki kokosowe
6 szt. białka
1 szkl. cukier
1 szkl. mak
Biszkopt
6 szt. jajka
50 g masło
1 łyżeczka proszek do pieczenia
160 g mąka pszenna
120 g cukier
Krem
1 puszka masa kajmakowa
160 g masło
2 opakowania budyń waniliowy
1 litr mleko
Galaretka
4 łyżki cukier
300 ml sok pomarańczowy
2 łyżeczki żelatyna
3 łyżki zimna woda
Dodatkowo
200 g czekolada gorzka
50 g olej

Makowa delicja

Zamiast soku pomarańczowego możecie użyć dowolnej galaretki.

  • Łatwe

Składniki

  • Biszkopt makowy

  • Biszkopt

  • Krem

  • Galaretka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Makowa delicja

Jest to ciasto, które wymyśliłem sobie na bazie spodu z cycków murzynki (przepis na cycki murzynki znajdziecie o tutaj). Postanowiłem nieco wzbogacić smak o dodatkowy biszkopt, i domowej roboty galaretkę. Ciasto jest lekkie, przede wszystkim nie jest bardzo słodkie i na pewno skradnie serce waszych gości na każdej imprezie.

Dlaczego delicja? Wierzch ciasta nieco przypomina popularne ciastka delicje. W moim przypadku zamiast biszkopcika jest miękkie i puszyste ciasto biszkoptowe, swoje miejsce ma również galaretka pomarańczowa (wy możecie użyć ulubionego smaku) . Całość została oblana gorzką czekoladą.

Jeżeli chcecie mieć takie kopułki jak ja mam na swoim cieście to warto zaopatrzyć się w taką formę silikonową. Natomiast jeżeli macie problem z dostępem do takiego produktu to możecie blaszkę wyłożyć folią spożywczą i na to wylać galaretkę i wykroić kółka, które potem ułożycie na wierzchu ciasta.

Nie czekajmy dłużej bo ślinka mi już cieknie i zacznijmy pieczenie!

(Visited 1 150 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt makowy

Białka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj cały czas miksując po łyżce cukru, aż masa będzie lśniąca i błyszcząca. Następnie dodaj kokos oraz mak i wszystko wymieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 27x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej.

2
Zrobione

Biszkopt

Jajka wymieszaj z cukrem. Zmiksuj je na puszysta masę. W międzyczasie rozpuść masło w mikrofalówce bądź na parze. Do masła dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i odstaw na bok.
Do zmiksowanych i puszystych jajek dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Dodaj na koniec roztopione masło z jajkami i wymieszaj ponownie.
Blaszkę o takich samych wymiarach jak pod biszkopt makowy wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni aż do uzyskania złotego koloru z wierzchu, i do suchego patyczka (wykałaczka wbita w ciasto nie powinna mieć na sobie śladów mokrego ciasta).
Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem

Przygotuj budyń z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przykryj folią spożywczą na dotyk i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzyj masło na jasną i delikatną masę. Cały czas ucierając dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu. Gdy masa się połączy dodaj kajmak i ponownie całość utrzyj. Miskę wstaw do lodówki aby krem nieco związał.

4
Zrobione

Galaretka

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. Sok zagotuj razem z cukrem i gotuj przez około 5 minut. Gdy sok się już pogotuje odstaw na bok i poczekaj aż temperatura spadnie do poziomu 70 stopni. Do soku dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj tak długo aż się rozpuści.
Sok przelej do foremek w kształcie półkul bądź wylej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Odstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia.

5
Zrobione

Składanie

Biszkopt makowy posmaruj kremem (około 3/4 kremu), na wierzch połóż biszkopt zwykły i posmaruj resztą kremu. W równych odstępach poukładaj zmrożone półkule z galaretki.
Teraz w zależności od tego jak wolicie. Ja wybrałem wersję nieco bardziej pracochłonną lecz bardziej ekonomiczną.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i dodaj olej. Całość wymieszaj.
Możecie polać ciasto z wierzchu czekoladą (polewy nie wystarczy na oblanie całego ciasta), lub pokroić już ciasto na porcje i włożyć do zamrażarki na całą noc. Zmrożone ciasto zanurzaj w czekoladzie. Dzięki tej metodzie czekolady na pewno wystarczy na całe ciasto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makaroniki duszki
poprzendi
Makaroniki duszki
Piernikowe brownie
następny
Piernikowe brownie
Makaroniki duszki
poprzendi
Makaroniki duszki
Piernikowe brownie
następny
Piernikowe brownie

Dodaj komentarz