0 0
Makaroniki duszki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Makaroniki
71 g mąka migdałowa
2 szt. białka
113 g cukier puder
50 g cukier
1 łyżeczka barwnik biały
Sos karmelowy
300 g cukier
100 g śmietana 36%
50 g masło
1 łyżeczka cynamon

Makaroniki duszki

Makaroniki duszki to idealna dekoracja na imprezę halloweenową dla dzieci.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Makaroniki

  • Sos karmelowy

Wskazówki

Udostępnij

Makaroniki duszki

Halloween już minęło, jednak dlaczego nie poćwiczyć przed kolejnym świętem? A może jeszcze czeka Was impreza dzieci w szkole z okazji tego święta?

Zabawa przy malowaniu twarzyczek tych duszków jest przednia więc możecie to zrobić razem z dziećmi.  Jak przygotować makaroniki duszki? Wystarczy szpryca i okrągła tylka, i nieco „zaciągnąć” w dół ciasto podczas szprycowania. Pamiętajcie że musicie zrobić lustrzane odbicie duszków by powstały 2 połówki do złączenia razem.

A czym je wypełnić? Ja zdecydowałem się na sos karmelowy o smaku cynamonu. Jakoś jabłko/karmel/cynamon kojarzą mi się z świętem duchów. Przepis na makaroniki jest standardowym przepisem, który się cały czas u mnie na blogu przejawia.

(Visited 710 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i wymieszaj trzepaczką.

2
Zrobione

Białka wymieszaj razem z 50 g cukru i miksuj przez 6 minut zaczynając od średnich obrotów miksera, i co 2 minuty zwiększaj. Białka ubite z cukrem powinny być lekko "ciągnące" lecz nie puchate. Puchate białka będą miały za dużo powietrza i wtedy ciężko będzie się go pozbyć poprzez wymieszanie z mąką migdałową.

3
Zrobione

Dodaj do białek barwnik oraz mąkę migdałową wymieszaną razem z barwnikiem białym. Całość wymieszaj szpatułką (dokładnie) do momentu aż masa będzie opadać z szpatułki. Nie powinno to być opadanie lejące (ciągłe) lecz takie opadanie partiami (ciężko to określić słownie).

4
Zrobione

Przełóż ciasto na makaroniki do rękawa cukierniczego i piecz przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni.

5
Zrobione

Cukier przełóż na patelnię i podgrzewaj przez chwilę aż cukier zacznie lekko brązowieć. Od czasu do czasu mieszaj, i zgarniaj cukier z boków by dobrze się skarmelizował. Gdy cukier będzie miał już głęboką bursztynową barwę dodaj śmietanę i energicznie wszystko wymieszaj. Odstaw na bok i dodaj cynamon oraz masło. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj.

6
Zrobione

Upieczone makaroniki odstaw na blaszce na bok do całkowitego przestudzenia. Gdy będą już chłodne wyszprycuj do środka krem karmelowey i zamknij duszka drugim makaronikiem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Rolada makowa
poprzendi
Rolada makowa
Makowa delicja
następny
Makowa delicja
Rolada makowa
poprzendi
Rolada makowa
Makowa delicja
następny
Makowa delicja

Dodaj komentarz