Składniki
-
Makaroniki
-
71 g mąka migdałowa
-
2 szt. białka
-
113 g cukier puder
-
50 g cukier
-
1 łyżeczka barwnikbiały
-
Sos karmelowy
-
300 g cukier
-
100 g śmietana 36%
-
50 g masło
-
1 łyżeczka cynamon
Wskazówki
Makaroniki duszki
Halloween już minęło, jednak dlaczego nie poćwiczyć przed kolejnym świętem? A może jeszcze czeka Was impreza dzieci w szkole z okazji tego święta?
Zabawa przy malowaniu twarzyczek tych duszków jest przednia więc możecie to zrobić razem z dziećmi. Jak przygotować makaroniki duszki? Wystarczy szpryca i okrągła tylka, i nieco „zaciągnąć” w dół ciasto podczas szprycowania. Pamiętajcie że musicie zrobić lustrzane odbicie duszków by powstały 2 połówki do złączenia razem.
A czym je wypełnić? Ja zdecydowałem się na sos karmelowy o smaku cynamonu. Jakoś jabłko/karmel/cynamon kojarzą mi się z świętem duchów. Przepis na makaroniki jest standardowym przepisem, który się cały czas u mnie na blogu przejawia.
Kroki
1
Zrobione
|
Mąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i wymieszaj trzepaczką. |
2
Zrobione
|
Białka wymieszaj razem z 50 g cukru i miksuj przez 6 minut zaczynając od średnich obrotów miksera, i co 2 minuty zwiększaj. Białka ubite z cukrem powinny być lekko "ciągnące" lecz nie puchate. Puchate białka będą miały za dużo powietrza i wtedy ciężko będzie się go pozbyć poprzez wymieszanie z mąką migdałową. |
3
Zrobione
|
Dodaj do białek barwnik oraz mąkę migdałową wymieszaną razem z barwnikiem białym. Całość wymieszaj szpatułką (dokładnie) do momentu aż masa będzie opadać z szpatułki. Nie powinno to być opadanie lejące (ciągłe) lecz takie opadanie partiami (ciężko to określić słownie). |
4
Zrobione
|
Przełóż ciasto na makaroniki do rękawa cukierniczego i piecz przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni. |
5
Zrobione
|
Cukier przełóż na patelnię i podgrzewaj przez chwilę aż cukier zacznie lekko brązowieć. Od czasu do czasu mieszaj, i zgarniaj cukier z boków by dobrze się skarmelizował. Gdy cukier będzie miał już głęboką bursztynową barwę dodaj śmietanę i energicznie wszystko wymieszaj. Odstaw na bok i dodaj cynamon oraz masło. Wszystko szybko i dokładnie wymieszaj. |
6
Zrobione
|
Upieczone makaroniki odstaw na blaszce na bok do całkowitego przestudzenia. Gdy będą już chłodne wyszprycuj do środka krem karmelowey i zamknij duszka drugim makaronikiem. |