Składniki
-
100 g masło
-
200 g mąka pszenna
-
100 g cukier
Wskazówki
Kruszonka
Chyba każdy z nas i każdy lubi kruszonkę. Ja osobiście uwielbiam ją jako dodatek do szarlotki, i cudownie smakuje na ciepło gdy przykrywa gorące owoce (śliwki, lub rabarbar).
Osobiście zachęcam Was do eksperymentowania z kruszonką. W jaki sposób to zrobić? Oto kilka podpowiedzi:
Kruszonka migdałowa
Zmniejsz ilość mąki pszennej i zastąp ją mąką migdałową, dodaj łyżeczkę ekstraktu migdałowego a sama kruszonka nabierze niesamowitego orzechowego smaku.
Kruszonka bezglutenowa
Zamiast mąki pszennej użyjcie mąki ryżowej, lub po prostu mąki migdałowej. Nie zawiera ona glutenu więc może być świetnym składnikiem waszego gluten free ciasta
Kruszonka smakowa
A gdyby tak dodać do kruszonki wiórki kokosowej, kakao albo kawałki czekolady? Taka kruszonka wtedy nabiera całkowicie innego smaku. Jak można jeszcze urozmaicić smak kruszonki?
- dodaj wiórki kokosowe,
- wymieszaj z kakao,
- dosyp maku,
- rozpuść masło i podgrzej z lawendą, przecedź przez sitko i ponownie zamróź. Otrzymasz masło o smaku lawendowym i tym samym kruszonkę lawendową,
W jaki sposób można wykorzystać kruszonkę?
Rozsyp ją na wierzchu sernika, lub szarlotki. Kruszonka może być również spodem ciastka przygotowanego na zimno.
Pamiętajcie, kreatywność Wasza nie zna granic i próbujcie i smakujcie!
Kroki
1
Zrobione
|
Masło może być miękkie ułatwi to proces przygotowania kruszonki. |
2
Zrobione
|
Kruszonkę rozprowadź na blaszce bądź na cieście i piecz do złotego koloru (przez około 20 minut). |