0 0
Bartek – Salceson

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. jajka
2 szkl. mąka pszenna
1 szkl,. cukier
3/4 szkl. olej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka cynamon
100 g orzechy włoskie
1 szt. jabłka

Bartek – Salceson

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Bartek – Salceson

Jest to chyba jedno z prostszych ciast do wykonania a jest niesamowicie smaczne! A w cyzm tkwi sekret tego ciasta? Smakuje nieco jak piernik ale taki mięciutki. Ma niesamowicie korzenny smak pomimo tego, że w środku znajdują się tylko orzechy, cynamon i kakao. Dodatek jabłka sprawia, że ciasto jest również bardzo wilgotne i zaskakuje momentami strukturą.

To ciasto nada się świetnie na nadchodzące święto. Jak myślicie czy warto powracać do starych przepisów? Ten ma chyba z 20 lat i pochodzi z baaardzo starego zeszytu babcinego 🙂

(Visited 4 522 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
Jabłko pokrój w grubszą kostkę.

2
Zrobione

Do dużej miski przesiej sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao oraz mąkę.
W misie miksera ubij na jasną i puszystą masę jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z spulchniaczami i przyprawami. Wszystko wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Gdy masa się połączy, ciągle miksując dodawaj olej.

3
Zrobione

Do ciasta na koniec dodaj posiekane jabłko, i odczedzone orzechy. Całość zapiecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 i piecz przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni na termoobiegu.
Jeżeli ciasto będzie dla Ciebie za mało słodkie, posyp je cukrem pudrem,

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Wiśniowy tort dla dorosłych
poprzendi
Wiśniowy tort dla dorosłych
Kruszonka
następny
Kruszonka
Wiśniowy tort dla dorosłych
poprzendi
Wiśniowy tort dla dorosłych
Kruszonka
następny
Kruszonka

Dodaj komentarz