Składniki
-
Sable kakaowe
-
338 g mąka pszenna
-
35 g mąka migdałowa
-
71 g jajka
-
70 g kakao
-
100 g cukier puder
-
180 g masło
-
Ciasto czekoladowe
-
2 szt. jajka
-
70 g cukier
-
150 g czekolada ciemna
-
70 g maka pszena
-
3 g proszek do pieczenia
-
10 ml whisky
-
Powidła śliwkowe
-
100 g sliwka węgierka
-
150 g cukier
-
Wkład czekoladowy
-
100 g kakao
-
100 g syrop glukozowy
-
50 g woda
-
100 g śliwki wędzone
-
1/3 szkl. śliwowica
-
115 g cukier
-
100 g śmietana 30%
-
60 g woda
-
10 g żelatyna
-
Beza
-
100 g białka
-
140 g cukier
-
140 g cukier puder
-
3 łyżki sok z cytryny
Wskazówki
Tarta Pijana śliwka
Deser mocno alkholowy to musi być tarta pijana śliwka. Jest również mocno czekoladowy. Zdecydowanie mogę zatem powiedzieć, że jest to deser dla miłośników czekolady i mocno nakrapianych ciast.
Jest to moja wariacja na temat tradycyjnego ciasta „Pijana śliwka” na który przepis również znajdziecie na blogu o tutaj.
Deser został przygotowany na konkurs Callebaut Chocolate z nadzieją na wygraną. Nawet nie macie pojęcia jak mam ochotę na te 12,5 kg czekolady 😀 jednak ten konkurs jest dla mnie czymś niesamowitym. Zmusza mnie do tworzenia, kreowania i wypróbowywania nowych smaków. To dzięki temu konkursowi odkryłem nową kombinację smaków czekolady ruby i malin do tortu musowego. A ptyś który niedawno zrobiłem z liśćmi kaffiru okazał się rewelacyjny! Zatem koniecznie musicie przetestować tą recepturę i nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Nie mówię tutaj tylko o cukiernictwie, ale też o waszych tradycyjnych daniach obiadowych 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
Sable kakaoweZIMNE MASŁO, MĄKĘ PSZENNĄ, MĄKĘ MIGDAŁOWĄ, CUKIER PUDER ORAZ KAKAO ZMIKSUJ W |
2
Zrobione
|
Ciasto czekoladoweJAJKA POŁĄCZ Z CUKREM. CIĄGLE MIESZAJĄC WLEJ CIENKIM STRUMIENIEM ROZTOPIONĄ |
3
Zrobione
|
Powidła śliwkoweŚLIWKI UMYJ I WYDRULUJ. PRZEŁÓŻ DO GARNKA I DODAJ CUKIER. GOTUJ OKOŁO 1,5 GODZINY OD |
4
Zrobione
|
Wkład czekoladowyŚLIWKI POKRÓJ W ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KAWAŁKI I ZALEJ ŚLIWOWICĄ I ODSTAW NA 24 GODZINY. |
5
Zrobione
|
BezaBIAŁKA ZMIKSUJ NA JASNĄ I PUSZYSTĄ MASĘ. CIĄGLE MIKSUJĄC DODAWAJ STOPNIOWO CUKIER |
6
Zrobione
|
SkładanieDO KRUCHEGO CIASTA PRZEŁÓŻ Z 5 ŁYŻEK PRZECIERU Z ŚLIWEK. WŁÓŻ DO ŚRODKA CIASTO |