0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
3 szt. żółtko
60 g cukier
200 g mąka pszenna
100 g masło
Nadzienie
1 kg agrest
100 g cukier
1 opakowanie żelfix na 1 kg owoców
Beza włoska
3 szt. białka
180 g cukier

Tarta z agrestem

Jeżeli nie macie agrestu możecie użyć dowolnych owoców. Ważne jest tylko by ich nie rozgotować

  • 50 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Nadzienie

  • Beza włoska

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z agrestem

Tarta z agrestem to oczywiście kruche ciasto z kwaskowym agrestem, i mega słodką bezą włoską. Połączenie dziwne? Niekoniecznie. Chrupkość ciasta, słodycz bezy i kwaskowość agrestu sprawiają, ze staje się to idealna kombinacja.

ŁO MATKO! Jakie to ciasto było kwaśne!

Jeżeli Wasz agrest był tak słabo dojrzały jak i mój to warto podczas smażenia podociskać nieco owoce, by puściły soki. Jeżeli jest mięciutki i dojrzały to powinien sam się rozpaść pod wpływem temperatury.

 

Życzę udanych wypieków!

(Visited 1 041 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć jednolitą masę. Na formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 22-23 cm wyłóż rozwałkowane kruche ciasto.
Wstaw formę do zamrażarki na 20-30 minut. Gdy ciasto będzie dobrze zmrożone ponakłuwaj je widelcem.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz do momentu uzyskania złotego koloru.

2
Zrobione

Nadzienie

Na patelni podsmaż agrest z cukrem. Niektóre owoce podociskaj łyżką by popękały i puściły soki. Gdy owoce puszczą soki a cukier się rozpuści dodaj żelfix. Całość smaż przez chwilę aż zniknie cukier.
Owoce możesz pozostawić do lekkiego ostudzenia a następnie przełóż je na kruche ciasto wcześniej upieczone.

3
Zrobione

Beza włoska

Białka połącz z cukrem i podgrzewaj je na parze co jakiś czas mieszając aby się rozpuścił cukier. Po rozpuszczeniu cukru przełóż białka do misy miksera i miksuj do momentu uzyskania ładnej lśniącej bezy.

4
Zrobione

Składanie

Na wierzch owoców rozprowadzonych na wierzchu ciasta połóż bezę. Bezę rozprowadź równomiernie po powierzchni całego ciasta. Przy pomocy palnika opal bezę z wierzchu. Ciasto dodatkowo możesz udekorować migdałami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Beza z kremem pistacjowym
poprzendi
Pavlova z kremem pistacjowym
następny
Ciasto drożdżowe
Beza z kremem pistacjowym
poprzendi
Pavlova z kremem pistacjowym
następny
Ciasto drożdżowe

2 Komentarze Ukryj komentarze

Ciastecznik pisze:

Kasia połączyć lecz nie miksowac na parze. Wystarczy je podgrzać by się cukier rozpuścił. Potem dopiero miksować w osobnej misce

Dodaj komentarz