0 0

Podziel si─Ö:

lub skopiuj i podziel si─Ö linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
150 g m─ůka pszenna
50 g m─ůka ziemniaczana
200 g cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Kruchy sp├│d
300 g m─ůka krupczatka
200 g masło
100 g cukier drobny
1 szt. żółtko
2 łyżki kakao
Dodatkowo
250 g wydrylowane wi┼Ťnie
10 szt. ┼Ťliwki z zalewy s┼éodkiej
2 ┼éy┼╝ki m─ůka ziemniaczana
2 łyżki cukier puder

Resztki lata

Czy te┼╝ czasem nie macie co zrobi─ç z reszt─ů owoc├│w? To ciasto jest w┼éa┼Ťnie dla Was, s┼éodka wersja sa┼éatki "na winie"

  • 180 minut
  • Porcji 12
  • ┼Ürednie

Składniki

  • Biszkopt

  • Kruchy sp├│d

  • Dodatkowo

Wskaz├│wki

Udost─Öpnij

Dlaczego resztki lata? Bo to faktycznie resztki ­čÖé Zawarto┼Ť─ç zamra┼╝alnika w postaci kruchego ciasta kiedy┼Ť zrobionego, ┼Ťliwki w ┬ázalewie, kt├│re musia┼éem otworzy─ç i wi┼Ťnie, kt├│re wykorzysta┼éem cz─Ö┼Ťciowo do przygotowania tortu na urodziny kole┼╝anki. I to wszystko na biszkopcie. Szale┼ästwo, bo w sumie nigdy nie jad┼éem biszkoptu na kruchym spodzie, a smakuje ┼Ťwietnie. Ciasto z daleka ju┼╝ pachnie korzenn─ů zapraw─ů ze ┼Ťliwek. Mam nadziej─Ö, ┼╝e skusicie si─Ö na kawa┼éek.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Pokr├│j mas┼éo w kostk─Ö, i posiekaj razem z m─ůk─ů, cukrem i ┼╝├│┼étkiem.
Zagnieć ciasto w kulę, włóż do folii aluminiowej i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Papierem do pieczenia wyłóż tylko dno blachy. Na grubych oczkach tarki zetrzyj kruche ciasto i wyłóż spód blachy.
Podsyp wierzch ciasta kakao i włóż do nagrzanego piekarnika na termoobiegu na 10 minut.

2
Zrobione

Biszkopt

Teraz czas na przygotowanie biszkoptu, kt├│ry powinien by─ç przyrz─ůdzony z sk┼éadnik├│w w temperaturze pokojowej. Od razu po przygotowaniu powinien by─ç te┼╝ wylany na kruche ciasto i prze┼éo┼╝ony do piekarnika.

3
Zrobione

Oddziel ┼╝├│┼étka od bia┼éek. Bia┼éka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywn─ů pian─Ö.
Do bia┼éek dodawaj stopniowo 125 g cukru ca┼éy czas miksuj─ůc. Piana powinna by─ç b┼éyszcz─ůca.
┼╗├│┼étka utrzyj z reszt─ů cukru na jasn─ů mas─Ö.
Do żółtek dodaj połowę białek, wymieszaj delikatnie, następnie dodaj resztę białek.
Do jajek dodaj przesian─ů m─ůk─Ö i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj szpatu┼ék─ů powoli i delikatnie.
Ciasto przelej na lekko schłodzone kruche ciasto.

4
Zrobione

Ostatnim etapem jest u┼éo┼╝enie owoc├│w na wierzch ciasta. Ja zawsze obsypuj─Ö je m─ůk─ů ziemniaczan─ů wtedy nie spadaj─ů mi na dno ciasta. Wam te┼╝ tak proponuj─Ö zrobi─ç. Zatem po roz┼éo┼╝eniu owoc├│w wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami
nast─Öpny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem
poprzendi
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami
nast─Öpny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem

Dodaj komentarz