




Czy też czasem nie macie co zrobić z resztą owoców? To ciasto jest właśnie dla Was, słodka wersja sałatki "na winie"
Dlaczego resztki lata? Bo to faktycznie resztki 🙂 Zawartość zamrażalnika w postaci kruchego ciasta kiedyś zrobionego, śliwki w zalewie, które musiałem otworzyć i wiśnie, które wykorzystałem częściowo do przygotowania tortu na urodziny koleżanki. I to wszystko na biszkopcie. Szaleństwo, bo w sumie nigdy nie jadłem biszkoptu na kruchym spodzie, a smakuje świetnie. Ciasto z daleka już pachnie korzenną zaprawą ze śliwek. Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoPokrój masło w kostkę, i posiekaj razem z mąką, cukrem i żółtkiem. |
2
Zrobione
|
BiszkoptTeraz czas na przygotowanie biszkoptu, który powinien być przyrządzony z składników w temperaturze pokojowej. Od razu po przygotowaniu powinien być też wylany na kruche ciasto i przełożony do piekarnika. |
3
Zrobione
|
Oddziel żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. |
4
Zrobione
|
Ostatnim etapem jest ułożenie owoców na wierzch ciasta. Ja zawsze obsypuję je mąką ziemniaczaną wtedy nie spadają mi na dno ciasta. Wam też tak proponuję zrobić. Zatem po rozłożeniu owoców wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka. |