0 0
Blok czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g orzechy laskowe
30 g kakao
200 g herbatniki pokruszone
400 g mleko w proszku
250 g masło
150 g cukier
120 ml zimna woda

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy można uzupełnić wiśniami, lub świeżymi owocami.

  • 30 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to dla jednych wspomnienie dzieciństwa, a dla mnie to coś co na kilometr czuć PRL’em 🙂

Przyznam się Wam szczerze, że moja mama tego nigdy nie robiła, babcia również. Ja sam dopiero w zeszłym roku wypróbowałem blok czekoladowy. Jednak od jakiegoś czasu wracam do starych przepisów, które są gdzieś zakopane w kajecikach z lat 80. Jeżeli macie ochotę wrócić do tego co było i dać spróbować starego-nowego, to nie ma chyba nic lepszego do przetestowania.

(Visited 927 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło, cukier, wodę oraz kakao podgrzej w rondelku. Całość gotuj chwilę aż składniki się połączą. Odstaw na bok do przestudzenia.

2
Zrobione

Do przestudzonej lecz lekko letniej masy dodaj mleko w proszku i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Zrób to energicznie by nie powstały grudki.

3
Zrobione

Do schłodzonej masy dodaj pokruszone herbatniki oraz orzechy laskowe w całości. Przelej masę do foremki o długości 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pierniczki norymberskie
poprzendi
Pierniczki norymberskie
Lody z karmelem i orzechami
następny
Lody z karmelem i orzechami
Pierniczki norymberskie
poprzendi
Pierniczki norymberskie
Lody z karmelem i orzechami
następny
Lody z karmelem i orzechami

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz