Składniki
-
250 g masło 82%
-
250 g czekolada ciemna min. 55%
-
120 g cukier
-
szczypta sól
-
75 g czekolada mleczna
-
150 g maka pszenna typ 450
-
4 szt. jajka
-
6 szt. oreo
Wskazówki
Brownie z oreo
Dla mnie najpyszniejsze brownie na świecie, i do tego wzbogacone o kawałki ciastek oreo. Odgrzebane gdzieś z czeluści, lecz wzbogacone o przepyszną czekoladę Callebaut o numerze 811. Czasem warto sobie umilić życie taką pysznością.
Osobiście uważam, że jeżeli robimy coś dla siebie to nie ma co oszczędzać na dobrej jakości produktach. Ba! co ja piszę! W ogóle nie należy pracować na pół gwizdka i na półśrodkach. Dbajmy o to co jemy. Przepis na brownie jest dosyć prosty w wykonaniu i można powiedzieć, że niemalże jednomiskowy a ja takie przepisy uwielbiam. Kurcze co ja mam się tutaj więcej rozpisywać, pyszne brownie i tyle 😉
Kroki
1
Zrobione
|
Masło podgrzej i rozpuść na kuchence lub w mikrofalówce. Gorącym masłem zalej czekoladę deserową i wymieszaj. Jeżeli czekolada się nie rozpuści do końca podgrzej ponownie ale tylko do momentu rozpuszczenia. |
2
Zrobione
|
Jajka wymieszaj razem z cukrem przy użyciu trzepaczki. Połącz jajka z czekoladą i masłem, lejąc je cienkim strumieniem ciągle mieszając masę. |
3
Zrobione
|
Do masy wsyp posiekaną na większe kawałki czekoladę oraz pokruszone oreo. Wymieszaj |