Składniki
-
Palona biała czekolada
-
300 g biała czekolada
-
Kruszonka
-
200 g mąka pszenna
-
100 g mąka migdałowa
-
200 g masło
-
200 g cukier
-
szczypta sól
-
Rant pate sable
-
180g masło
-
70 g jajka
-
350 g mąka pszenna
-
50 g mąka migdałowa
-
1 g sól
-
100 g cukier puder
-
Nadzienie truskawkowe
-
280g pure truskawkowe
-
200 g truskawki mrożone
-
150 g Aperol
-
40 g cukier
-
12 g pektyna
-
Financier limonkowy
-
110 g masło
-
150 g cukier
-
30 g+ 80 g sok z limonki
-
100 g mąka pszenna
-
4 g proszek do pieczenia
-
170 g białka
-
40 g mąka migdałowa
-
1 g sól
-
3 szt. limonki
-
Infuzja herbaciana
-
350 g śmietana 32%
-
4 torebki herbata
-
Mus herbaciany
-
infuzja herbaciana
-
15 g żelatyny
-
90 g wody
-
230 g czekolada RUBY
-
450 g śmietana 32%
-
90 g żółtka
-
70 g cukier
-
30 g mąka kukurydziana
-
Zamsz
-
200 g masło kakaowe
-
200 g biała czekolada
Wskazówki
Monoporcja róża
Monoporcja róża została przygotowana z okazji dnia kobiet, a jako, że Pań jest tu wiele to moim prezentem dla Was będzie przepis na to cudeńko. Uwielbiam przygotowywać monoporcje bo uwierzcie lub też nie wg mnie jest to jedna z prostszych i szybszych spraw 😀
Tak, tak. Proces jest wieloetapowy lecz jest dosyć prosty i szybki. Oczywiście wszystko zależy od Waszego zorganizowania bo śmiem twierdzić, że jest to kluczowa sprawa. Dobrze zaplanowana praca pozwoli Wam cieszyć się przygotowaniem tego deseru.
Podpowiadając Wam w jaki sposób można przygotować pracę rozpisałbym to tak:
1 DZIEŃ
- Przygotowanie palonej białej czekolady
- wypieczenie financiera limonkowego
- przygotowanie nadzienia truskawkowego
- przygotowanie infuzji herbacianej
2 DZIEŃ
- Przygotowanie kruszonki z paloną białą czekoladą
- wypieczenie rantów z ciasta kruchego (pate sable)
- Przygotowanie i złożenie monoporcji
3 DZIEŃ
- Zamszowanie monoporcji
Proces oczywiście możecie jeszcze bardziej sobie rozłożyć w czasie lub skrócić. Wystarczy, że opcje z 1 dnia przygotujecie z samego rana, a obowiązki z dnia 2 późnym wieczorem. Jednak uważam, że zdecydowanie jest lepiej gdy to sobie porządnie wypocznie 🙂
Kwestia zamszu do monoporcji. Jeżeli nie posiadacie kompresora to zostaje Wam tylko zakup gotowego zamszu, podsyłam link do sklepu torcik gdzie taki gotowy zamsz dostaniecie. Oczywiście kształt róży jest fakultatywny, i możecie zdecydować się na zwykłą półkulę i wykorzystać do tego celu polewę lustrzaną na którą przepis znajdziecie na stronie w dziale CUKIERNICTWO NOWOCZESNE
Skoro już część informacji poznaliście zacznijmy zatem przygotowywać Naszą cudną monoporcję.
Kroki
1
Zrobione
|
Palona biała czekoladaCzekoladę rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (góra-dół) i piecz przez około 15-20 minut do momentu uzyskania złotego koloru. Pozostaw czekoladę do wystudzenia na co najmniej 6 godzin. Po 6 godzinach połam czekoladę na mniejsze kawałki i zmiksuj w malakserze. Miksuj do momentu uzyskania niezbyt dużych kawałków czekolady |
2
Zrobione
|
KruszonkaMąkę, miękkie masło, sól, mąkę migdałową oraz cukier puder zagnieć do jednolitej konsystencji. Rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu poszatkuj kruszonkę i połącz z białą czekoladą. |
3
Zrobione
|
Rant pate sableWszystkie składniki oprócz jajka przełóż do misy miksery i zmiksuj do uzyskania drobnej kaszki. Dodaj roztrzepane jajko i ponownie zmiksuj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wyłóż nim ranty perforowane o średnicy 7,5 cm. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. |
4
Zrobione
|
Nadzienie truskawkowePure truskawkowe zagotuj razem z alkoholem i gotuj przez około 5 minut. Zmniejsz moc podgrzewania i dodaj pokrojone na kawałki truskawki. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i gotuj przez kolejne 3 minuty. Przelej nadzienie do małych foremek półkul. Zamróź. |
5
Zrobione
|
Financier limonkowyZ masła przygotuj palone masło. |
6
Zrobione
|
Infuzja herbaciana350 g śmietany zagotuj razem z herbatą i odstaw na 6 godzin pod przykryciem. Po 6 godzinach ponownie zagotuj śmietanę i odciśnij herbatę. |
7
Zrobione
|
Mus herbacianyŻelatynę wymieszaj z zimna wodą i odstaw do napęcznienia. |
8
Zrobione
|
Składanie monoporcjiForemki wypełnij do połowy musem. Włóż do środka nadzienie truskawkowe, przykryj ponownie musem i włóż okrąg wycięty z ciasta limonkowego. Wstaw do zamrażarki/ szoków do zmrożenia |
9
Zrobione
|
ZamszRozpuść masło kakaowe i dodaj czekoladę. Rozpuść ponownie. Przelej do pistoletu podłączonego do sprężarki i spryskaj dokładnie róże. |
10
Zrobione
|
SkładanieRanty wypełnij kruszonką a na wierzchu ułóż różę. Udekoruj złotem i decor gelem. |