0 0
Monoporcja róża

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Palona biała czekolada
300 g biała czekolada
Kruszonka
200 g mąka pszenna
100 g mąka migdałowa
200 g masło
200 g cukier
szczypta sól
Rant pate sable
180g masło
70 g jajka
350 g mąka pszenna
50 g mąka migdałowa
1 g sól
100 g cukier puder
Nadzienie truskawkowe
280g pure truskawkowe
200 g truskawki mrożone
150 g Aperol
40 g cukier
12 g pektyna
Financier limonkowy
110 g masło
150 g cukier
30 g+ 80 g sok z limonki
100 g mąka pszenna
4 g proszek do pieczenia
170 g białka
40 g mąka migdałowa
1 g sól
3 szt. limonki
Infuzja herbaciana
350 g śmietana 32%
4 torebki herbata
Mus herbaciany
infuzja herbaciana
15 g żelatyny
90 g wody
230 g czekolada RUBY
450 g śmietana 32%
90 g żółtka
70 g cukier
30 g mąka kukurydziana
Zamsz
200 g masło kakaowe
200 g biała czekolada

Monoporcja róża

  • Średnie

Składniki

  • Palona biała czekolada

  • Kruszonka

  • Rant pate sable

  • Nadzienie truskawkowe

  • Financier limonkowy

  • Infuzja herbaciana

  • Mus herbaciany

  • Zamsz

Wskazówki

Udostępnij

Monoporcja róża

Monoporcja róża została przygotowana z okazji dnia kobiet, a jako, że Pań jest tu wiele to moim prezentem dla Was będzie przepis na to cudeńko. Uwielbiam przygotowywać monoporcje bo uwierzcie lub też nie wg mnie jest to jedna z prostszych i szybszych spraw 😀

Tak, tak. Proces jest wieloetapowy lecz jest dosyć prosty i szybki. Oczywiście wszystko zależy od Waszego zorganizowania bo śmiem twierdzić, że jest to kluczowa sprawa. Dobrze zaplanowana praca pozwoli Wam cieszyć się przygotowaniem tego deseru.

Podpowiadając Wam w jaki sposób można przygotować pracę rozpisałbym to tak:

1 DZIEŃ

  • Przygotowanie palonej białej czekolady
  • wypieczenie financiera limonkowego
  • przygotowanie nadzienia truskawkowego
  • przygotowanie infuzji herbacianej

2 DZIEŃ

  • Przygotowanie kruszonki z paloną białą czekoladą
  • wypieczenie rantów z ciasta kruchego (pate sable)
  • Przygotowanie i złożenie monoporcji

3 DZIEŃ

  • Zamszowanie monoporcji

 

Proces oczywiście możecie jeszcze bardziej sobie rozłożyć w czasie lub skrócić. Wystarczy, że opcje z 1 dnia przygotujecie z samego rana, a obowiązki z dnia 2 późnym wieczorem. Jednak uważam, że zdecydowanie jest lepiej gdy to sobie porządnie wypocznie 🙂

Kwestia zamszu do monoporcji. Jeżeli nie posiadacie kompresora to zostaje Wam tylko zakup gotowego zamszu, podsyłam link do sklepu torcik gdzie taki gotowy zamsz dostaniecie. Oczywiście kształt róży jest fakultatywny, i możecie zdecydować się na zwykłą półkulę i wykorzystać do tego celu polewę lustrzaną na którą przepis znajdziecie na stronie w dziale CUKIERNICTWO NOWOCZESNE

 

Skoro już część informacji poznaliście zacznijmy zatem przygotowywać Naszą cudną monoporcję.

(Visited 372 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Palona biała czekolada

Czekoladę rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (góra-dół) i piecz przez około 15-20 minut do momentu uzyskania złotego koloru. Pozostaw czekoladę do wystudzenia na co najmniej 6 godzin. Po 6 godzinach połam czekoladę na mniejsze kawałki i zmiksuj w malakserze. Miksuj do momentu uzyskania niezbyt dużych kawałków czekolady

2
Zrobione

Kruszonka

Mąkę, miękkie masło, sól, mąkę migdałową oraz cukier puder zagnieć do jednolitej konsystencji. Rozsyp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu poszatkuj kruszonkę i połącz z białą czekoladą.

3
Zrobione

Rant pate sable

Wszystkie składniki oprócz jajka przełóż do misy miksery i zmiksuj do uzyskania drobnej kaszki. Dodaj roztrzepane jajko i ponownie zmiksuj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wyłóż nim ranty perforowane o średnicy 7,5 cm. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

4
Zrobione

Nadzienie truskawkowe

Pure truskawkowe zagotuj razem z alkoholem i gotuj przez około 5 minut. Zmniejsz moc podgrzewania i dodaj pokrojone na kawałki truskawki. Gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i gotuj przez kolejne 3 minuty. Przelej nadzienie do małych foremek półkul. Zamróź.

5
Zrobione

Financier limonkowy

Z masła przygotuj palone masło.
W osobnej misce połącz mąkę, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z 3 limonek. Dodaj białko i wymieszaj. Dodaj sok z limonki, ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj ciepłe palone masło. Masę rozprowadź na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt nasącz pozostałą częścią limonki

6
Zrobione

Infuzja herbaciana

350 g śmietany zagotuj razem z herbatą i odstaw na 6 godzin pod przykryciem. Po 6 godzinach ponownie zagotuj śmietanę i odciśnij herbatę.

7
Zrobione

Mus herbaciany

Żelatynę wymieszaj z zimna wodą i odstaw do napęcznienia.
W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując zalej masę jajeczną gorącą śmietaną herbacianą. Przelej masę do garna i chwilę gotuj do momentu zgęstnienia.
Gorącą masą zalej czekoladę oraz dodaj napęczniałą żelatynę. Zmiksuj całość do gładkiej konsystencji.
W misie miksera ubij 450 g śmietany na ¾. Połącz śmietanę z przygotowaną masą.

8
Zrobione

Składanie monoporcji

Foremki wypełnij do połowy musem. Włóż do środka nadzienie truskawkowe, przykryj ponownie musem i włóż okrąg wycięty z ciasta limonkowego. Wstaw do zamrażarki/ szoków do zmrożenia

9
Zrobione

Zamsz

Rozpuść masło kakaowe i dodaj czekoladę. Rozpuść ponownie. Przelej do pistoletu podłączonego do sprężarki i spryskaj dokładnie róże.

10
Zrobione

Składanie

Ranty wypełnij kruszonką a na wierzchu ułóż różę. Udekoruj złotem i decor gelem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Brownie z oreo
poprzendi
Brownie z oreo
Brownie z oreo
poprzendi
Brownie z oreo

Dodaj komentarz