0 0
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

1 kg rabarbar
3 łyżeczki skrobia ziemniaczana
3 łyżki cukier brązowy
3 łyżki cukier biały
450 g mąka pszenna typ 450
200 g masło
1 i 3/4 szkl. maślanka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 czubata łyżeczka soda
180 g cukier biały
5 szt jajka

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Uwielbiam szybkie, smaczne i proste przepisy. To tak jak ta ryba filet 😉 Błyskawiczne ciasto z rabarbarem jest szybsze niż kontroler biletów w autobusie pospiesznym. Dlatego czego można chcieć więcej? Wystarczy wybiec z domu do sklepu po rabarbar, albo ewentualnie zahaczyć o ogródek teściowej lub sąsiadki i tam pozrywać chwastowe pyszności.

Ciasto jest bardzo wilgotne, a to wszystko dzięki maślance. Powiem Wam szczerze, że przepis był robiony na strzała i na moje oko. Był tak zrobiony by był dobry i szybki. Nie kłamiąc Was to przygotowanie ciasta razem z pieczeniem nie zajęło więcej niż 60 minut.

(Visited 413 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Rabarbar oczyść i pokrój w grubsze kawałki. Zasyp 3 łyżkami białego i brązowego cukru. Odstaw na bok na około 10 minut by rabarbar puścił soki. Wylej nadmiar soku i wymieszaj rabarbar w skrobi ziemniaczanej.

2
Zrobione

Ciasto

Jajka zmiksuj razem z maślanką oraz z cukrem.
W między czasie rozpuść masło w garnku i chwilę trzymaj na palniku by nabrało bursztynowego koloru.
Dodaj do masy jajecznej przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz razem z sodą. Wymieszaj dokładnie tylko do momentu połączenia składników. Ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem ciepłe masło.

3
Zrobione

Do ciasta dodaj rabarbar i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni z opcją pieczenia termoobieg.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.
Przełóż ciasto do foremki o wymiarach około 34x27 i piecz przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.

4
Zrobione

Ciasto po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem,

Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Monoporcja róża
poprzendi
Monoporcja róża
Monoporcja róża
poprzendi
Monoporcja róża

Dodaj komentarz