0 0
Cyrkowe babeczki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Babeczki
120 g mąka pszenna
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
120 g masło miękkie
2 szt. jajka
0,5 łyżeczki skórka z cytryny
2 łyżki mleko
120 g cukier drobny
Krem
350 g śmietana 30%
2 łyżki cukier
0,5 szt limonka sok
1 szt limonka skórka otarta
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Cyrkowe babeczki

Coś czuję imprezę w powietrzu! Kto z was ma urodziny i co serwujecie w ten dzień?

  • 45 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Babeczki

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Pomyślałem sobie, ze najwyższy czas wykorzystać te cudowne foremki na babeczki. Dopiero po ich całkowitym uformowaniu przyszedł mi do głowy pomysł jak je nazwać. Trochę przypominają cyrkowego klauna przez ta wisienkę. Są bardzo proste w wykonaniu i równie dobrze smakują bez udziału śmietany.

(Visited 213 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Jajka roztrzep na lekko puszystą masę. Następnie wszystkie składniki połącz razem i zblenduj je na jednolitą masę.
Przełóż do papilotek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut.

2
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na krem i dodaj cukier puder. Cały czas miksuj pod koniec dodaj sok z limonki i zmniejsz nieco obroty. Zmiksuj dosłownie chwilę.
Krem przełóż do rękawa i udekoruj ostudzone mufinki, a na górę połóż kandyzowaną wiśnię.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Przekładaniec z płatkami i whisky
następny
Normandzka tarta jabłkowa
poprzendi
Przekładaniec z płatkami i whisky
następny
Normandzka tarta jabłkowa

Dodaj komentarz