0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 g czekolada gorzka
50 ml śmietana 36%
1 łyżka ekstrakt pomarańczowy
1 szt. skórka z pomarańczy
3 łyżki kakao
25 ml olej

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Ile to ja bałaganu narobiłem z tym kakao! Pół kuchni było brudne, no ale czego to się nie robi dla tego niepowtarzalnego klimatu na zdjęciach.

  • 45 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Na wstępie bardzo Was przepraszam, że dodaję tak mało przepisów, no ale niestety tyle zmian w moim życiu się pojawiło, że to co najcenniejsze dla mnie musi poczekać grzecznie poczekać na swoje lepsze dni. Dzisiaj może nie do końca słodycz, ale przekąska, którą zrobiłem w przerwie między zajęciami. Mam nadzieję, że jesteście równie dużymi fanami czekolady jak i ja i odnajdziecie własną wariację na temat trufli czekoladowych.

(Visited 320 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Uważaj by nie wydzielił się tłuszcz, dzieje się tak najczęściej z powodu zbyt długiego i intensywnego podgrzewania czekolady. Do lekko ostudzonej czekolady dodaj olej, wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę otartą skórkę oraz alkohol. Całość odstaw albo do lodówki, albo po prostu na bok by czekolada się ponownie związała.

2
Zrobione

Nie czekaj aż będzie całkowicie twarda, powinna być nieco plastyczna. Ułatwi to wtedy formowanie kulek. Gotowe kulki odstaw do lodówki na 30 min co najmniej by stwardniały. Zimne kulki obtocz w kakao, no i to wszystko!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Metrowiec
następny
Mini drożdżówki z ciasta francuskiego
poprzendi
Metrowiec
następny
Mini drożdżówki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz