0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 paczka ciasto francuskie
1 puszka brzoskwinie w puszce
1 opakowanie budyń waniliowy
2 szkl. mleko
2 łyżki cukier puder
3 łyżeczki żelatyna
1 łyżka kakao

Mini drożdżówki z ciasta francuskiego

To musiało być coś prostego i szybkiego. No i oczywiście orzeźwiającego bo wiosna nadchodzi!

  • 35 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Dziś coś dla leniuchów i łasuchów jednocześnie. Przekąska zrobiona całkowicie z półproduktów, oczywiście dla tych ambitnych jest szansa na zamianę każdego składnika na taki domowej roboty. No ale cóż trzeba wiedzieć jak wykorzystać swój czas i pewnie kiedyś zrobię sam ciasto francuskie, no ale raczej nie będzie to dziś.

(Visited 269 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepiej w tym celu wykorzystać budyń waniliowy. Oczywiście możecie sami zrobić budyń z żółtka, mleka, mąki ziemniaczanej i ekstraktu waniliowego. Gdy już budyń zrobicie odstawcie go na bok.

2
Zrobione

Ciasto francuskie podziel na 8 części, każdą obsyp w środku kakao. Rogi każdego kawałka złóż do środka by powstała koperta. Na wierzch koperty połóż łyżkę budyniu.
Ciasto zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Po upieczeniu cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody. Posmaruj lukrem upieczone ciasto, by nabrało dzięki temu nieco słodszego smaku.

3
Zrobione

Odsącz brzoskwinie z syropu, ale nie wylewaj go. Będzie Ci potrzebny do dalszej pracy z ciastkami.
Pokrojone brzoskwinie ułóż na wierzchu ciasta francuskiego (najlepiej je powbijać w budyniową masę).
Podgrzej połowę syropu z brzoskwiń, dodaj żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszaj z ciepłym syropem i pozostaw do ostygnięcia.
No i już na koniec polej brzoskwinie lekko ściętym syropem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Trufle czekoladowo-pomarańczowe
następny
Jogurtowiec z brzoskwiniami
poprzendi
Trufle czekoladowo-pomarańczowe
następny
Jogurtowiec z brzoskwiniami

Dodaj komentarz