Składniki
-
1 szkl. mleko
-
3/4 szkl. śmietana 30%
-
1/3 szkl. cukier drobny
-
1 szt. wanilia
-
2 łyżeczki żelatyna
-
200 g truskawki
-
0,5 szt. sok z cytryny
Wskazówki
Panna cotta z truskawkami
Panna cotta z truskawkami to jeden z rzadziej wykonywanych przeze mnie deserów. Z tą słodkością jest tak jak z budyniem, niektórzy lubią a niektórzy nie. Co do mnie to wszystko zależy od mojego samopoczucia. No i tak właśnie się złożyło, że nabrałem ochoty na takie coś. No a tym bardziej, że wysokie temperatury nie sprzyjają pieczeniu, więc trochę chłodnych deserów. Przepis na tradycyjną panna cotte z truskawkami przypomina mi dzień kiedy to moja siostra postanowiła nas zaprosić na obiad. Szczerze powiedziawszy to był jej debiut. No i oprócz niebieskiej kapusty (dosłownie) dostałem płaską panna cottę.
Ważne są chęci, a nie efekty 🙂 powodzenia dla Agi by kolejny deser z „tytki” był taki jak na opakowaniu.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie deseru jest dziecinnie proste.W zimnym mleku rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy na 5 min. Mleko następnie w małym garnuszku podgrzewamy na palniku z dodatkiem cukru, i tak długo trzymamy aż się cukier rozpuści. |
2
Zrobione
|
Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zawartość (nasionka) dodajemy do mleka. Chwile jeszcze podgrzewamy (nie należy dopuścić do zagotowania bo żelatyna straci swoje funkcje żelujące). Na koniec mleko przelewamy do małych słoiczków, ja mam takie po jogurcie z Biedronki. Uwielbiam ich kształt! |
3
Zrobione
|
Obrane i umyte truskawki blendujemy z dodatkiem soku z cytryny i dekorujemy z wierzchu panna cotte. |