0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g mleko
200 g śmietana 30%
6 szt. żółtko
150 g cukier
50 g orzeszki ziemne
50 g orzeszki ziemne w miodzie, lub dodatkowo 6 łyżek miodu

Lody fistaszkowe

Lody fistaszkowe mogą być jeszcze bardziej delikatne, jeżeli zblendujecie je kilkukrotnie.

  • 30 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody fistaszkowe

Lody fistaszkowe, jak to określiła moja sąsiadka. Pierwotna nazwa miała być „lody z orzeszkami ziemnymi i miodem” ale zdecydowanie lepiej mi pasuje jej określenie. Brzmi trochę dziecinnie, ale właśnie o to chodzi! Bo przecież lody, to taki bonus od rodziców za dobre sprawowanie. Sam pamiętam, że mając 8 lat, wręcz modliłem się by mieć chore migdałki, bo dzięki temu mógłbym jeść kilogramy lodów i to bez wyrzutu „nie jedz tyle lodów, bo będziesz chory!”.

Migdałki mam zdrowe, swoje kilogramy lodów zjadłem nieco później, jak byłem starszy, no bo kto mi zabroni?! 😀

Wracając do przepisu, to nie różni się on nadmiernie od reszty przepisów na lody, które u mnie znajdziecie, bo ja zawsze pracuję na tej samej bazie, tyle, że z nieco innymi proporcjami. Składnik dodatkowy to jest dla mnie zawsze niespodzianka! Powiem Wam szczerze, że ostatnio jadłem lody o smaku owsianki i zamierzam powtórzyć to u siebie w domu. Dlatego też długo nie czekajcie tylko zabierajcie się za robienie lodów bo lato się już kończy!

(Visited 421 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Śmietankę, mleko oraz cukier podgrzejcie w garnuszku. Starajcie się nie zagotować całości.
W osobnej misce miksujemy żółtka, na jasną i puszystą masę i wlewamy cienkim strumieniem masę śmietankową. Następnie do garnka wlejcie wodę, na to połóżcie miskę (najlepiej metalową) z naszą masą jajeczną. Chwilę miksujcie, aż masa zgęstnieje.

2
Zrobione

Całość przelejcie do foremki o pojemności 1 litra i wstawcie do zamrażarki na co najmniej 12 godzin.

3
Zrobione

DO kielicha miksera dodajcie połowę orzeszków ziemnych w miodzie i tych zwykłych. Całość zmiksujcie niemalże na masło orzechowe. Następnie dodajcie wcześniej przygotowany lód pokrojony w grubą kostkę i ponownie wszystko dokładnie zmiksujcie. Najlepiej tak długo miksować, aż się uzyska gładką masę.
Pozostałą część orzeszków poszatkujcie drobno i dodajcie do lodów. Wszystko dokładnie wymieszajcie i przelejcie do pojemnika o pojemności 1,5 litra. Wstawcie do zamrażarki na kolejne 4 godziny, najlepiej mieszając co 30 minut by nie powstały kryształki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Jagodzianki
poprzendi
Jagodzianki
Babeczki z śliwkami
następny
Babeczki z śliwkami
Jagodzianki
poprzendi
Jagodzianki
Babeczki z śliwkami
następny
Babeczki z śliwkami

Dodaj komentarz