Jeżeli chcecie, aby wyglądały jeszcze bardziej spektakularnie dodajcie odrobinę barwnika do kremu jak i do samej bezy.
Powiem Wam szczerze, że co jakiś czas się upewniam, czy przepis, który dla Was przygotowałem wychodzi częściej niż raz. Dlatego mam nadzieję, że nie dziwi Was fakt, że makaroniki z czarną porzeczką są niemalże kopią przepisu na zwykłe makarony? Czym one się różnią od poprzednich? No przede wszystkim nadzieniem. Te cudowne mini beziki mogą zmieniać swój wygląd w zależności od tego jak chcecie je udekorować. Jako, że wiosna niebawem wyda swoje owoce, no to postanowiłem coś dla Was przygotować.
Makaroniki z czarną porzeczką to chrupiące bezy ze zmielonymi migdałami, i odrobiną kremu jaki sobie tylko wymyślicie. Kolor to Wasz wybór, a barwniki są już dostępne niemalże w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj postaram się Wam ten przepis przedstawić jeszcze dokładniej niż zwykle.
1
Zrobione
|
MakaronikiPrzy przygotowaniu makaronów bardzo jest ważna precyzja i dbałość o szczegóły. Ja do swoich makaronów używam białek "odstanych" czyli takich, które w pudełku leżały całą noc na blacie. Zaczynając od początku. Migdały oraz cukier puder w malakserze zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję mączki. Całość przecedź przez sitko. Większe kawałki, które zostaną na sitku wrzuć ponownie do malaksera i ponownie przecedź przez sitko. Czynność powtarzaj tak długo, aż zostanie mniej więcej 1-2 łyżeczki drobinek migdałowych. |
2
Zrobione
|
W misie miksera wymieszaj białka z cukrem. W pierwszej kolejności lekko je roztrzep trzepaczką. Następnie miksuj na średnich obrotach 2 minuty, potem na średnio-wysokich przez kolejne 2 minuty, a na samym końcu przez 2 minuty na wysokich obrotach. Jeżeli będziesz swoje makarony barwić to dodaj barwnik i miksuj na wysokich obrotach przez kolejne 10 -15 sekund. |
3
Zrobione
|
Do białek dodaj mączkę migdałową i teraz ważny moment ... mieszanie. Cała magia makaronów tkwi w tym by odpowiednią ilość razy je wymieszać, aby nie straciły swojej konsystencji. |
4
Zrobione
|
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na papierze do pieczenia wyciskamy kropelki o średnicy około 1,5 cm. Beza powinna nieco się rozpłynąć na boki. Jeżeli zostanie w tej samej pozycji co po nałożeniu oznacza to, ze ciasto jest za słabo wymieszane i ma w sobie zbyt dużo powietrza. Nasze makarony wtedy urosną nadmiernie i popękają z wierzchu. Po wyciśnięciu bez blaszką uderz o blat tak mniej więcej z 2 razy, by pozbyć się nadmiaru powietrza. |
5
Zrobione
|
Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni z grzaniem góra-dół i wstaw makarony do środka. Piecz całość przez 11-12 minut pilnując by się nadmiernie nie spiekły z wierzchu. Po upieczeniu zostaw je na blaszce do wystygnięcia. Bezy są bardzo delikatne świeżo po wyciągnięciu z piekarnika. |
6
Zrobione
|
KremCzarną porzeczkę wraz z syropem, który jest w puszce wlej do garnka i gotuj przez około 10 minut tak aby zredukować ilość wody a zostawić sam sok z owoców. Całość zblenduj, przetrzyj przez sito i pozostaw do ostygnięcia. |
7
Zrobione
|
W miseczce wymieszaj żelatynę z 1 łyżką wody i odstaw na bok na 5 minut. |
8
Zrobione
|
Przełóż krem do worka cukierniczego i napełnij makaroniki kremem i złącz razem. |