0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
4 sztuki jajka
80 g mąka pszenna
100 g cukier
30 g masło
200 ml mocna kawa
1,5 łyżeczki kawa rozpuszczalna
Krem
2 sztuki żółtko
60 g cukier puder
2 sztuki białka
120 g cukier
50 ml Amaretto
250 g mascarpone

Rolada tiramisu

Rolada tiramisu, to coś dla prawdziwych miłośników kawy!

  • 65 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Rolada tiramisu

Rolada tiramisu to przepis, który chciałem dla Was przygotować od dłuższego czasu. Co mnie do tego natchnęło? Wyobraźcie sobie, ze jestem w sklepiku lokalnym i sąsiadka przede mną zdecydowała się na zakup rolady śmietankowej. Jak sama określiła „wygląda bardzo ładnie, jest taka kolorowa”. Szczerze powiedziawszy nie do końca wierzyłem w to co słyszę 🙂 po emisji programu zacząłem przywiązywać niesamowitą wagę do składników i do ich jakości. Staram się by wszystko było apetyczne ale i również uczciwe! Wracając do rolady… Była naszpikowana kolorową posypką (no tak bo jak by można było osiągnąć efekt niesamowitego kolorytu :)) i co ważniejsze krem. Ciasto nie było w lodówce, tylko znajdowało się na ladzie za szybą. Nie było w żaden sposób chłodzone. Absolutnie się tego nie czepiam bo sam zostawiam ciasto często na blacie, a jak się rozchodzi błyskawicznie (a tak jest w moim sklepiku bo o 10 zazwyczaj już nic nie ma) to mało prawdopodobne by coś mogło temu zaszkodzić. Jednak bardziej zastanowiło mnie to, że ów ciasto było z śmietaną i po paru godzinach leżenia śmietana, która się w nim znajdowała nawet nie drgnęła. Czyja to zasługa? No oczywiście, ulubionego składnika cukierników – żelatyny. I to poddaje pod moją wątpliwość smak, i jakość podanych składników.

Po co to wszystko? A no po to by Was zachęcić do zrobienia własnego ciasta, które nie jest skomplikowane w wykonaniu, zawiera same uczciwe elementy i jak to mówi Dorota „wiem co jem”. Nie bójcie się próbować, bo co może się stać złego? Nie wyjdzie? W cukiernictwie nie ma takiego pojęcia, że coś nie wyszło… niedomieszane to variagatto, a zakalcowate to brownie… Zatem do dzieła pasjonaci!

(Visited 951 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Całe jajka ubijcie przez około 10 minut z cukrem. Masa powinna być puszysta i jasna. W międzyczasie doprowadźcie do rozpuszczenia masło, jednak nie podgrzewajcie go zbyt mocno. Do schłodzonego rozpuszczonego masła dodajcie łyżkę ubitych jajek. Przesianą mąkę połączcie w 3 turach z jajkami a na sam koniec dodajcie masę maślaną, kawę w proszku i mieszajcie delikatnie by nie stracić zbyt dużo powietrza. Ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (prostokątna o wymiarach około 22x29 cm) i pieczcie przez około 20 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

2
Zrobione

Krem

Żółtka miksujcie na parze razem z cukrem, aż masa będzie gęsta i jasna. Zdejmijcie miskę z pary i dalej ubijajcie przez około 3-5 minut, aż się nieco schłodzą żółtka. Dodawajcie po łyżce mascarpone cały czas miksując. W osobnej misce ubijcie na sztywno białka, a następnie ciągle miksując dodawajcie po łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie już lśniąca połączcie ją z masą jajeczną. Na sam koniec dodajcie amaretto. Wstawcie do lodówki do schłodzenia.

3
Zrobione

Schłodzony biszkopt dobrze nasączcie kawą. Ja to zrobiłem przy pomocy spryskiwacza. Biszkopt połóżcie na ręczniku, posmarujcie kremem i zwińcie w rulon, korzystając z ręcznika. Obsypcie dobrze kakao i wstawcie do lodówki do porządnego schłodzenia. Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Brownie z sadu
poprzendi
Brownie z sadu
Sernik bazyliowy
następny
Sernik bazyliowy
Brownie z sadu
poprzendi
Brownie z sadu
Sernik bazyliowy
następny
Sernik bazyliowy

Dodaj komentarz