Składniki
-
Kruche ciasto
-
100 g masło
-
200 g masła mąka pszenna
-
1 szt. jajka
-
45 g kakao
-
60 g cukier puder
-
Mus
-
100 g śmietana 36%
-
50 g czekolada gorzka
-
Dodatkowo
-
3 szt. białka
-
120 g cukier
-
2 szt. banan
Wskazówki
Bananowiec
Wymyślanie nazw dla ciast to dla mnie chyba jedno z większych wyzwań. Nie mam pojęcia jak dane ciasto powinno się nazywać… dla mnie to po prostu tarta czekoladowa z musem, bananami i bezą włoską. No ale padło na bananowca.
Moje wewnętrzne rozterki odłóżmy na bok, przejdźmy do przepisu. Wydaje mi się, że ciasto nie jest skomplikowane. Przygotowałem je na kruchym spodzie, jednak śmiało możecie wykorzystać zmielone oreo, albo ciastka czekoladowe. Można je połączyć z odrobiną masła bądź czekolady. Dzięki temu ciasto będzie proste do przygotowania i nie będzie konieczne użycie piekarnika.
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki oprócz jajka poszatkuj razem. Gdy masa będzie drobna dodaj jajko i zagnieć ciasto w jednolitą masę. Formę do tarty wyłóż ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
Śmietanę podgrzej i wrzuć do niej czekoladę. Podgrzewaj przez chwilę aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę by dobrze się schłodził krem. |
3
Zrobione
|
Banana pokrój w plastry i podsmaż na patelni aż będzie złoty. Na podpieczonym cieście rozłóż banana. |
4
Zrobione
|
Białka wymieszaj z cukrem i podgrzej na parze. Podgrzewaj przez chwilę aż rozpuści się cukier (od czasu do czasu mieszaj). |