Okrągłe, czy kwadraty? Jakie bułki wolicie? Czy może chleb gra u Was pierwsze skrzypce.
Powiem Wam, że jestem ogromnym zwolennikiem pieczenia własnych bułek w domu. Takie pieczywo jest o wiele zdrowsze, i do tego możecie zrobić to wszystko wg własnych upodobań lub Waszych dzieci. Ja niestety nie mogę się cieszyć zbyt często własnym wypiekiem, ponieważ wiąże się to najczęściej z tym, że przez 3 dni będę jadł już średniej świeżości pieczywo. Jeżeli zatem macie dużą rodzinę musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
1
Zrobione
|
Drożdże rozkrusz w 1/3 szkl. ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na bok tak na 5 minut. |
2
Zrobione
|
W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól. Możesz do tego użyć robota kuchennego jeżeli ma funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego, jeżeli nie, musisz ręcznie wszystko wymieszać. |
3
Zrobione
|
Do mąki dodaj zaczyn, oliwę oraz szklankę ciepłej wody i wszystko dokładnie wyrób co najmniej przez 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Odstaw w misce ciasto przykryte ściereczką tak na 1 godzinę w ciepłe miejsce. |
4
Zrobione
|
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Bułeczki powinny mieć mniej więcej po 110 g. Ponownie odstaw bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na 30-40 minut. |
5
Zrobione
|
W miseczce wymieszaj jajko z 1 łyżką mleka. Posmaruj bułki z wierzchu jajkiem, posyp słonecznikiem oraz płatkami chili. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz na opcji góra-dól przez 20-25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Upieczone bułki wystudź na kratce. |