Wspomnienie dzieciństwa, bo to moje ulubione ciasto. Wyobraźcie sobie, że jestem w stanie zjeść całą blachę!
Robię się chyba ostatnimi czasy, dosyć sentymentalny. Kolejne ciasto, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Ciasto zwane Pleśniakiem, czy też Skubańcem. Osobiście je uwielbiam, i przyznam się szczerze prawie całą zawartość blachy zjadłem sam! A co mi tam, raz na jakiś czas sobie mogę pozwolić na chwilę zapomnienia.
1
Zrobione
|
CiastoZimne masło posiekaj razem z mąką na drobną kaszkę. Dodaj żółtka, przesiany proszek do pieczenia i cukier puder. Całość posiekaj dokładnie, a następnie zagnieć ciasto. Po uformowaniu ciasta podziel je na 3 części. Do 2 części dodaj po 2 łyżeczki kakao. Wyrób ponownie ciasto, tak długo aby nie pozostały w cieście „smugi”. Owiń każdą część folią i 2 ciemne włóż do zamrażarki, a jasną do lodówki. Każdą na 2 godziny aby całość mocno stwardniała. Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia a następnie jasnym ciastem wyłóż dno formy. Na cieście rozsmaruj dżem porzeczkowy. Przy użyciu tarki z dużymi oczkami zetrzyj ciemne ciasto. |
2
Zrobione
|
Zimne białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Na koniec ubijania dodaj stopniowo drobny cukier. Cały czas miksuj aby uzyskać konsystencję kremu podobną do tej jaką wykorzystujemy na bezę. |
3
Zrobione
|
Ubite białka wyłóż na ciemną masę, a następnie na bezę zetrzyj drugą warstwę ciemnego ciasta. |
4
Zrobione
|
Piecz całość około 30-40 min w temperaturze 180 stopni. |