Składniki
-
Masa makowa
-
250 g mak
-
1 szt. laska cynamonowa
-
1 litr mleko
-
4 łyżki miód
-
50 g masło
-
1/2 szkl. rodzynki
-
1/2 szkl. wiórki kokosowe
-
70 g cukier
-
2 szt. białka
-
100 g orzechy włoskie
-
Biszkopt
-
3 szt. jajka
-
80 g mąka pszenna
-
60 g cukier
-
2 łyżki masło
Wskazówki
Makowiec na biszkopcie
Święta, święta… dzyn, dzyn.
Czy wy już szukacie przepisów na czas świąt? Prawda jest taka, że to już równe 14 dni! Ja z wami nieco szybciej się pożegnam, ponieważ wyjeżdżam w końcu na upragniony urlop! Będę w okresie przedświątecznym wylegiwać się przed basenem. Jednak nie zostawię Was bez przepisów na świąteczne ciasto. Tym razem przygotowałem dla Was pyszny makowiec na cieście biszkoptowym. Klasyka ale świetnie się sprawdza. Powiem Wam szczerze, że to ciasto również powinno zawitać na waszym świątecznym stole, podobnie jak makówki z tego przepisu https://ciastecznik.pl/recipe/makowki/
Sposób przygotowania jest niemalże identyczny, z tą różnicą że podbijamy mak białkami oraz jest on odsączony z mleka. Zatem zacznijmy wspólne pieczenie.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie makuMak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie ma w sobie goryczy (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony. |
2
Zrobione
|
Do średniej wielkości garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Gotuj przez około 5 minut. Dodaj do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przywarło do dna. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty. |
3
Zrobione
|
Ugotowany mak odcedź z mleka na sitku wyłożonym gazą. W misie miksera ubij na sztywno białka i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Masa z białek powinna być błyszcząca jak ta przygotowana do bezy. |
4
Zrobione
|
Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. |
5
Zrobione
|
BiszkoptJajka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem (około 10 minut miksowania). |
6
Zrobione
|
Gdy ciasto się już upiecze odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Obróć ciasto do góry nogami ( ja na wierzch biszkoptu położyłem deseczkę i obróciłem razem. |