0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
3 szkl. mąka tortowa
3 szt. żółtko
z 1 cytryny skórka z cytryny
1 szkl. mleko
2 łyżki mleko
30 g drożdże świeże
60 g masło
szczypta sól
2 łyżki cukier puder
2 szkl. mielony mak
2 szkl. cukier
1 szkl. śmietana 30%
0,5 laski wanilia
3 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżki daktyle
3 łyżki rodzynki
3 łyżki masło
Dekoracja
1 szkl. cukier puder
4 łyżki ciepła woda

Rogale makowe

Czy w święto św. Marcina zawsze kupujecie rogale, czy może robicie swoje? Dla mnie każda okazja jest dobra by coś upiec.

  • 150 minut
  • Porcji 15
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Dzień Świętego Marcina, człowiek zdaje sobie sprawę że to już dziś, a tu ani grama białego maku w szafce. Rzecz jasna dzień wcześniej obchodząc wszystkie alejki w sklepie z bakaliami i zdrową żywnością też go nie znalazłem. No i jak to ja postanowiłem zrobić to nieco po swojemu. Rogale muszą być i koniec kropka. Wprawdzie nie są tradycyjne ale dobra alternatywa dla spóźnialskich.

(Visited 188 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wygrzaną mąkę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, ciepłymi trzema żółtkami, szczyptą soli, skórką z cytryny oraz cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą dodaj ciepłe mleko. Następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj stopione masło w letniej temperaturze. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Może ono się wydawać nieco zbyt lejące ale po wyrośnięciu nabierze właściwej konsystencji.

2
Zrobione

W celu przygotowania farszu w rondelku podgrzej mak z masłem i cukrem. Natomiast w drugim podgrzej śmietanę kremówkę z dodatkiem drobno posiekanej laski wanilii. Wszystko utrzymaj na niewielkim ogniu aby się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Następnie do maku wlej śmietanę i całość smaż przez chwilę aż będzie w miarę gęsta masa. Na koniec dodaj bakalie.

3
Zrobione

Czas na przygotowanie naszych rogalików. Dłonie mocno oprusz mąką,tak samo wałek i stolnicę. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki i uformuj z nich trójkąty i rozwałkuj. Napełnij je jeszcze ciepłym farszem (jak poleży dłużej zastygnie i stanie się zbyt twardy do rozłożenia). Zawiń ciasto z makiem i uformuj księżyce. Wyłóż je na metalową blaszkę wysmarowaną tłuszczem i odstaw na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.

4
Zrobione

Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Powinno Ci wyjść około 15 rogalików, lub 10 większych. Wszystko zależy od Ciebie.

5
Zrobione

Rogaliki dobrze jest przestudzić zanim zaczniesz je lukrować. Wystarczy cukier puder rozrobić z niewielką ilością wody. Posmaruj lukrem rogaliki i na koniec posyp je posiekanymi orzechami laskowymi.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chińskie ciasteczka księżycowe
następny
Chrupiące cupcakesy karmelowe
poprzendi
Chińskie ciasteczka księżycowe
następny
Chrupiące cupcakesy karmelowe

Dodaj komentarz