Składniki
-
14 g drożdże suszone
-
1 łyżeczka cukier
-
150 ml ciepła woda
-
3,5 szkl. mąka żytnia
-
2,5 szkl. mąka pszenna
-
0,5 szkl. płatki owsianeżytnie
-
4 łyżeczki sól
-
1 szkl. ciepła woda
Wskazówki
Zauważyłem, że coraz częściej robię własny chleb. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że przy takiej niskiej temperaturze na zewnątrz biegnę prosto do domu i wolę samodzielnie przygotować chleb, bo przecież to nic trudnego? No na pewno ten, nie sprawi wam kłopotów. Dlaczego tyle chleba robię? Sprawa jest prosta hummus! Idealnie pasuje do takiego chleba
Kroki
1
Zrobione
|
Do 150 ml wody wsypcie drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki żytniej. Odstawcie na bok na 5 minut. Do dużej miski przesypcie mąkę i sól. Całość wymieszajcie. |
2
Zrobione
|
Do mąki wlejcie zaczyn i wymieszajcie lekko ciasto. Przejdźcie do zagniatania. Podczas zagniatania dodajcie płatki żytnie i cały czas wyrabiajcie chleb. Co najmniej 10 minut. Przełóżcie do miski dobrze natłuszczonej i odstawcie na bok do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny. |
3
Zrobione
|
Wyciągnijcie z miski, uformujcie chlebek, natnijcie i pozostawcie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Posmarujcie chleb z wierzchu wodą wymieszaną z białkiem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, z opcją grzania góra - dół. Formę na której będziecie piec dobrze obsypcie mąką. |
4
Zrobione
|
Po 10 minutach zmniejszcie temperaturę do poziomu 180 stopni i pieczcie do momentu aż skórka się ładnie zrumieni (przez około 30 minut). Po upieczeniu odstawcie na kratkę do wystygnięcia. |