Składniki
-
Ciasto
-
350 ml mlekociepłe
-
7 g drożdże suszone
-
500 g mąka pszenna
-
5 łyżek cukier
-
1 łyżeczka sól
-
1 szklanka wiórki kokosowe
-
Masa budyniowa
-
1,5 szkl. mleko
-
1 szt. wanilia
-
2 łyżki mąka ziemniaczana
-
1 łyżka masło
-
3 łyżki cukier
-
2 szt. żółtko
Wskazówki
Smak na drożdżówkę złapał mnie przedwczoraj, kiedy to chciałem zjeść dobre ciacho okazało się, że w sklepie nie ma nic smacznego 🙁 no to co, długo nie czekają po powrocie do domu wyrobiłem ciasto i zrobiłem swoją. Nieco inną bo w foremce i do krojenia, bardziej wersja amerykańska bo oni tak jedzą kołoczki, a u nas są malutki takie idealne do kawy. Alternatywa smaczna, no i z dodatkiem kokosu i budyniu domowej roboty.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoZ 350 ml mleka odlej 100 ml i lekko podgrzej by było ciepłe. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, całość dobrze wymieszaj i odstaw na 5-10 min do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz sól. Wlej zaczyn do suchych składników, wymieszaj składniki i dodaj resztę (250 ml) ciepłego mleka. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe. Wyrób dokładnie ciasto, aby było sprężyste i odchodziło od ręki. Powinno być wyrabiane co najmniej 10 min. Ja sobie życie w dużym stopniu ułatwiam bo mam robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego :). Odstaw ciasto na co najmniej 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj oczywiście miskę ręcznikiem, by ciasto z wierzchu nie wyschło. |
2
Zrobione
|
Masa budyniowaJedną szklankę mleka wraz z wanilią (bądź cukrem wanilinowym), masłem i cukrem podgrzej. |
3
Zrobione
|
Ja zawsze lubię gdy ciasto również ładnie wygląda, dlatego też z odrobiny ciasta uplotłem warkocz i rozłożyłem go na wierzchu, tak aby reszta ciasta mogła swobodnie "oddychać". Z wierzchu posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni, przez około 40 min. |