0 0
Chleb raz, dwa …

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2, 5 szkl. mąka pszenna
1, 5 szkl. mąka pełnoziarnista
1 i 1/4 szkl. ciepła woda
7 g drożdże suszone
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier

Chleb raz, dwa …

By chleb zachował swoją chrupkość zadbajcie o wysoką wilgotność w piekarniku, a aby był brązowy z wierzchu posmarujcie go jajkiem.

  • 220 minut
  • Porcji 2
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy zdarzyło Wam się, że po świętach zamierzacie zrobić sobie śniadanie do pracy a tu okazuje się, że nie macie pieczywa? No cóż, ja mam tak często, jednak mąki u mnie w domu zawsze pod dostatkiem i takie problemy nie są mi straszne. Ten chleb nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno pozbędzie się zła poniedziałkowego nieświeżego pieczywa.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W 1/4 szklanki ciepłej wody wymieszaj drożdże oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 5 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą oraz zaczynem drożdżowym. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do mąki z zaczynem dodaj resztę ciepłej wody i wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie sprężyste i w momencie podniesienia do góry nie będzie się rozrywało tylko ładnie rozciągało.
Przełóż ciasto chlebowe do miski wysypanej mąką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

2
Zrobione

Wyciągnij ciasto z miski, zagnieć je ponownie i uformuj kulkę. Połóż na blaszce obsypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Wstaw chleb, temperaturę obniż do 170 i piecz przez 40 minut z opcją grzania góra:dół. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik z rosą
następny
Chleb orzechowy
poprzendi
Sernik z rosą
następny
Chleb orzechowy

Dodaj komentarz