Składniki
-
Ciasto
-
250 g masło
-
6 szt. żółtka
-
150 g cukier
-
500 g mąka pszenna
-
2 łyżki śmietana 18%
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
Beza
-
6 szt. białka
-
150 g cukier
-
200 g wiśnie
-
2 łyżeczki + 2 mąka ziemniaczana
-
Krem
-
2 puszki kajmak
-
250 g masłomiękkie
-
Dodatkowo
-
1 słoik (330 g) dżem z czarnej porzeczki
Wskazówki
Pleśniak z kremem kajmakowym
Ciasto trochę dziwne lecz następnego dnia nabiera niesamowitego wyrazu. Sądzę, że ta kombinacja smakowa to po prostu hit. Słodka beza i masa kajmakowa idealnie pasuje do kwasnego dżemu z czarnej porzeczki oraz kwaśnych wiśni. Ciasto z owocami w zimę. To dobry sposób na wykorzystanie przetworów, ktore przygotowaliście w lato. Osobiście uważam, że zamrożone wiśnie oraz dżem z czarnej porzeczki to po prostu pozycja obowiązkowa w każdej domowej spiżarce. Te owoce nigdy was nie zawiodą podczas przygotowywania deserów.
Zapraszam Was zatem do wypróbowania przepisu!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki do pryzgotowania ciasta powinny być schłodzone. Posiekać je na drobną kaszkę bądź razem wyrobić w robocie kuchennym. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. |
2
Zrobione
|
Wypieczone blaty odstawić na bok do wystudzenia. Każdy z nich posmaruj połową dżemu z czarnej porzeczki. |
3
Zrobione
|
BezaZmrożone wiśnie zasyp 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie. |
4
Zrobione
|
Połowę bezy rozprowadź na kruchym blacie i powpychaj do niej całe wiśnie. Zrób dokładnie to samo z 2 blatem kruchego ciasta. |
5
Zrobione
|
Krem kajmakowySkładniki powinny być w temepraturze pokojowej i najlepiej by było gdyby stały co najmniej 1 godzinę na blacie przed przygotowaniem. |
6
Zrobione
|
Rozprowadź krem na 1 blacie wystudzonego ciasta. Przykryj krem 2 warstwą kruchego ciasta. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Warto jest je zostawić na całą noc w lodówce. |