0 0
Pleśniak z kremem kajmakowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
250 g masło
6 szt. żółtka
150 g cukier
500 g mąka pszenna
2 łyżki śmietana 18%
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Beza
6 szt. białka
150 g cukier
200 g wiśnie
2 łyżeczki + 2 mąka ziemniaczana
Krem
2 puszki kajmak
250 g masło miękkie
Dodatkowo
1 słoik (330 g) dżem z czarnej porzeczki

Pleśniak z kremem kajmakowym

Pyszne ciasto przełożone kremem kajmakowym z chrupiącym kruchym ciastem i kwaśnymi wiśniami.

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Beza

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pleśniak z kremem kajmakowym

 

Ciasto trochę dziwne lecz następnego dnia nabiera niesamowitego wyrazu. Sądzę, że ta kombinacja smakowa to po prostu hit. Słodka beza i masa kajmakowa idealnie pasuje do kwasnego dżemu z czarnej porzeczki oraz kwaśnych wiśni. Ciasto z owocami w zimę. To dobry sposób na wykorzystanie przetworów, ktore przygotowaliście w lato. Osobiście uważam, że zamrożone wiśnie oraz dżem z czarnej porzeczki to po prostu pozycja obowiązkowa w każdej domowej spiżarce. Te owoce nigdy was nie zawiodą podczas przygotowywania deserów.

Zapraszam Was zatem do wypróbowania przepisu!

(Visited 1 505 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki do pryzgotowania ciasta powinny być schłodzone. Posiekać je na drobną kaszkę bądź razem wyrobić w robocie kuchennym. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części.
Z każdej części odebrać 1/4 kawałka i wstawić do zamrażarki. Pozostałe większe kawałki rozmawłkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć formę o wymairach 26x33 i piec przez około 15 minut.

2
Zrobione

Wypieczone blaty odstawić na bok do wystudzenia. Każdy z nich posmaruj połową dżemu z czarnej porzeczki.

3
Zrobione

Beza

Zmrożone wiśnie zasyp 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie.
W misie miksera ubij białka na sztywo i ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce cukru w odstępach około 30 sekundowych (masa powinna być błyszcząca a cukier niewyczuwalny między palcami). Na koniec miksowania dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

4
Zrobione

Połowę bezy rozprowadź na kruchym blacie i powpychaj do niej całe wiśnie. Zrób dokładnie to samo z 2 blatem kruchego ciasta.
Ciasto zamrożone zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Rozsyp na wierzchu bezy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 35-40 minut (aż będzie zarumienione z wierzchu). Po upieczeniu odstaw ciasto na bok do wystygnięcia.

5
Zrobione

Krem kajmakowy

Składniki powinny być w temepraturze pokojowej i najlepiej by było gdyby stały co najmniej 1 godzinę na blacie przed przygotowaniem.
Masło utrzyj w mikserze na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce masy kajmakowej. Miksuj tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Uważaj by nie przebić kremu.

6
Zrobione

Rozprowadź krem na 1 blacie wystudzonego ciasta. Przykryj krem 2 warstwą kruchego ciasta. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Warto jest je zostawić na całą noc w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik z biszkoptem
poprzendi
Sernik z biszkoptem i makiem
Makaroniki korzenne
następny
Makaroniki z nadzieniem korzennym
Sernik z biszkoptem
poprzendi
Sernik z biszkoptem i makiem
Makaroniki korzenne
następny
Makaroniki z nadzieniem korzennym

Dodaj komentarz