Składniki
-
Biszkopt
-
4 szt. jajka
-
120 g mąka pszenna
-
30 g masło
-
80 g cukier
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
Masa serowa
-
1 kg twaróg półtłusty
-
5 szt. żółtko
-
5 szt. białko
-
100 g masło
-
3/4 szkl. cukier
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
2 łyżeczki ekstrakt wnailiowy
-
Dodatkowo
-
100 g biała czekolada
-
50 g mak
-
100 g śmietana 30%
Wskazówki
Sernik z biszkoptem i makiem
Sernik z biszkoptem i makiem to wypał wśród niewypałów 🙂 co poszło nie tak a co udało się zrobić? Miało być pięknie i miał być mak w serze, lecz jak to ja zapomniałem go dodać i lipa, przecież nie dodam do wylanego sera… a dlaczego nie dodam? No bo postanowiłem wylać ser na surowy biszkopt i tak sobie wymyśliłem, że przecież pięknie biszkopt będzie rósł równocześnie z masą serową i powstanie piękny wysoki sernik z biszkoptem. Jednak jak po 5 minutach w piekarniku się okazało mój sernik miał inny plan. Przede wszystkim biszkopt szybciej rósł niż masa serowa w związku z czym musiał znaleźć sobie ujście. Biszkopt wybrał te miejsca gdzie było najmniej masy serowej i mógł się z łatwością przebić. Co na to ser? No ser jako że był lżejszy spłynął do środka i gdzie nie gdzie na boki. Efektem całej mojej pracy był sernik z fałdami. Lecz z przypadków rodzą się największe dzieła! I tak też było w tym wypadku. Połączyłem mak o którym zapomniałem z białą czekoladą i śmietanką. Zrobiłem cudną polewę! A sernik rozszedł się błyskawicznie i chyba nie musiałem szukać zbyt wielu chętnych bo każdy wchłaniał duży kawałek błyskawicznie. Zatem jeżeli macie ochotę na ciasto, które nie jest zbyt pracochłonne a niesamowicie smakuje no to zapraszam Was po przepis. Na pewno nie zawiedzie Was to ciasto.
Kroki
1
Zrobione
|
Masa serowaTwaróg zmiksuj razem z miękkim masłem na kremową pastę. W międzyczasie żółtka zmiksuj razem z cukrem na jasny i puszysty puch. Ciągle miksując żółtka dodawaj w partiach twaróg. Gdy masa się połączy dodaj budynie i zmiksuj ponownie całość. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce ubij na sztywno białka. Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie całość wymieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Odstaw na bok na czas przygotowania biszkoptu. |
3
Zrobione
|
BiszkoptRozpuść masło w mikrofalówce. W międzyczasie ubij na jasny puch całe jajka razem z cukrem. |
4
Zrobione
|
Na blaszkę wylej biszkopt a następnie na surowe ciasto wylej masę serową. Najlepiej jest lać masę w różnych miejscach. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz przez około 45 minut (aż masa biszkoptowa z wierzchu będzie mocno zarumieniona). |
5
Zrobione
|
PolewaPodgrzej śmietanę i wrzuć do niej białą czekoladę. Zostaw na 2 minuty do całkowitego rozpuszczenia. Po tym czasie dodaj do masy mak i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na 10-15 minut do wystudzenia. |