0 0
Sernik z biszkoptem i makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkopt
4 szt. jajka
120 g mąka pszenna
30 g masło
80 g cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa serowa
1 kg twaróg półtłusty
5 szt. żółtko
5 szt. białko
100 g masło
3/4 szkl. cukier
2 opakowania budyń waniliowy
2 łyżeczki ekstrakt wnailiowy
Dodatkowo
100 g biała czekolada
50 g mak
100 g śmietana 30%

Sernik z biszkoptem i makiem

  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik z biszkoptem i makiem

Sernik z biszkoptem i makiem to wypał wśród niewypałów 🙂 co poszło nie tak a co udało się zrobić? Miało być pięknie i miał być mak w serze, lecz jak to ja zapomniałem go dodać i lipa, przecież nie dodam do wylanego sera… a dlaczego nie dodam? No bo postanowiłem wylać ser na surowy biszkopt i tak sobie wymyśliłem, że przecież pięknie biszkopt będzie rósł równocześnie z masą serową i powstanie piękny wysoki sernik z biszkoptem. Jednak jak po 5 minutach w piekarniku się okazało mój sernik miał inny plan. Przede wszystkim biszkopt szybciej rósł niż masa serowa w związku z czym musiał znaleźć sobie ujście. Biszkopt wybrał te miejsca gdzie było najmniej masy serowej i mógł się z łatwością przebić. Co na to ser? No ser jako że był lżejszy spłynął do środka i gdzie nie gdzie na boki. Efektem całej mojej pracy był sernik z fałdami. Lecz z przypadków rodzą się największe dzieła! I tak też było w tym wypadku. Połączyłem mak o którym zapomniałem z białą czekoladą i śmietanką. Zrobiłem cudną polewę! A sernik rozszedł się błyskawicznie i chyba nie musiałem szukać zbyt wielu chętnych bo każdy wchłaniał duży kawałek błyskawicznie. Zatem jeżeli macie ochotę na ciasto, które nie jest zbyt pracochłonne a niesamowicie smakuje no to zapraszam Was po przepis. Na pewno nie zawiedzie Was to ciasto.

(Visited 322 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masa serowa

Twaróg zmiksuj razem z miękkim masłem na kremową pastę. W międzyczasie żółtka zmiksuj razem z cukrem na jasny i puszysty puch. Ciągle miksując żółtka dodawaj w partiach twaróg. Gdy masa się połączy dodaj budynie i zmiksuj ponownie całość.

2
Zrobione

W osobnej misce ubij na sztywno białka. Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie całość wymieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Odstaw na bok na czas przygotowania biszkoptu.

3
Zrobione

Biszkopt

Rozpuść masło w mikrofalówce. W międzyczasie ubij na jasny puch całe jajka razem z cukrem.
Gdy jajka będą już ubite (po około 10 minutach) dodaj do roztopionego masła 1 łyżkę jajek i wymieszaj.
Dodaj do jajek przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.

4
Zrobione

Na blaszkę wylej biszkopt a następnie na surowe ciasto wylej masę serową. Najlepiej jest lać masę w różnych miejscach. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz przez około 45 minut (aż masa biszkoptowa z wierzchu będzie mocno zarumieniona).
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.

5
Zrobione

Polewa

Podgrzej śmietanę i wrzuć do niej białą czekoladę. Zostaw na 2 minuty do całkowitego rozpuszczenia. Po tym czasie dodaj do masy mak i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na 10-15 minut do wystudzenia.
Schłodzone ciasto polej polewą makową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Stollen
poprzendi
Stollen
Podwojny plesniak z kremem
następny
Pleśniak z kremem kajmakowym
Stollen
poprzendi
Stollen
Podwojny plesniak z kremem
następny
Pleśniak z kremem kajmakowym

Dodaj komentarz