Lubicie masło orzechowe? Ja długo nie przepadałem, jednak dobrze dopasowane do dania może zdziałać cuda!
Jest to kolejna czekoladowa przyjemność. Nieco inna bo z słonym nadzieniem w postaci masła orzechowego. Posmakuje zdecydowanie fanatykom czekolady (zwłaszcza tej gorzkiej). Nie ukrywam, że klimatycznie zmierzam w kierunku halloween i wypiekom z tejże tematyki. To jest właśnie mroczne, czekoladowe rozpoczęcie.
1
Zrobione
|
Mąkę,kakao oraz sól wymieszaj razem w małej misce. W większej rozetrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego. Do masy maślanej dodaj 100g gorzkiej czekolady drobno potartej (prawie na pył). Ja użyłem w tym celu blendera z pojemnikiem. |
2
Zrobione
|
Po wymieszaniu masła z czekoladą dodaj następnie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj 40 kuleczek. |
3
Zrobione
|
W mniejszej misce wymieszaj masło orzechowe z cukrem pudrem, aby powstała w miarę plastyczna masa. |
4
Zrobione
|
Teraz każdą czekoladową kulkę rozpłaszcz w dłoni na płaski placek i do środka włóż orzechową masę.Całość zalep i uformuj kulkę ponownie. Ja podsypywałem sobie dłonie cukrem pudrem, aby kulki nie przyklejały się do dłoni. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Kuleczki w średnich odstępach, i lekko spłaszczone piecz przez około 12 minut na papierze do pieczenia. Po upieczeniu przestudź około 10 minut i odstaw na kratkę do ostygnięcia na kolejne 10 minut. |
5
Zrobione
|
Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasteczka z wierzchu. |