Do kruszonki można również dodać odrobinę kakao, by ciasto stało się nieco bardziej wytrawne.
Tarta z śliwkami i kruszonką to kolejny prosty przepis, który idealnie pasuje na lato. Trochę kopa ma ponieważ uwielbiam uszlachetniać owoce alkoholem. Tutaj akurat wykorzystałem flambirowanie (tak! wspomnienie z ostatniego odcinka Bake Off gdzie flambirowałem jabłka z Żubrówką). Tutaj jednak wykorzystałem coś nieco bardziej wyszukanego, i w sumie coś co nada się raczej do ciast bo nie wiem czy smaczna jest wódka o smaku śliwek.
Bazą ciasta jest ciasto półkruche, czyli ciasto kruche z dodatkiem proszku do pieczenia. Niemalże zawsze podpiekam wcześniej ciasto kruche jeżeli mam dodać owoce. Wam również to radzę zrobić. Owoce podczas pieczenia puszczają dużą ilość soków, wiec aby ciasto nie zmokło i nie zrobił się zakalec, to lepiej je wcześniej lekko podpiec, lub posypać z wierzchu kakao.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki powinny być zimne. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. |
2
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki zagnieć razem (możesz do tego celu użyć miksera). Gdy masa się połączy odstaw ją na bok. |
3
Zrobione
|
NadzienieUmyte, obrane oraz pokrojone w ćwiartki śliwki połącz razem z cynamonem, imbirem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż przez około 3 minuty na gorącej patelni. Wlej alkohol i podpal palnikiem śliwki. Ogień powinien po chwili zgasnąć, gdy cały alkohol wyparuje. |
4
Zrobione
|
SkładaniePodsmażone śliwki wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i obsyp z wierzchu kruszonką zlepioną w większe bryłki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż kruszonka z wierzchu będzie złota). |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Tarta niczym pleśniak, bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Masz rację, niczym pleśniak 😀 jednak śliwki potraktowane po królewsku bo z odrobiną alkoholu + flambirowanie. Zapach obłędny!